Sonkás
nyuszipite
Ez az aranyos nyuszika egy sonkával töltött pite. Semmilyen
sütiforma nem kell hozzá. Csak egy papírból kivágott nyuszisablont vágok körbe.
Egyszerű hozzávalókból sütjük, mégis nagyon látványos. Talán nem is lesz
szívünk megenni?
Amire szükségem lesz:
a töltelékhez: 40 dkg darált főtt sonka, 1 dl tejszín, 1 tojás
sárgája, só, bors
a tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg margarin vagy vaj, 1 tojás, 2
evőkanál tejföl, 1 evőkanál reszelt sajt, só, bors
a sonkás töltelék tetejére: 2 evőkanál olvasztott margarin vagy
vaj
Így készítem:
Összekeverem a darált főtt sonkát a tejszínnel , a tojássárgájával
és sózom, borsozom. A sonka már maga is sós, ezért sóból nagyon pici kell.
Hűtőbe teszem.
Kivágok papírból egy nagyobb nyuszit. Összegyúrom a tészta
hozzávalót és sütőpapíron ovális formára kinyújtom, kb fél cm vastagra. Ráteszem
a nyuszis sablont. Úgy vágom körbe késsel, hogy körben maradjon még egy 1
centiméternyi rész. Rásimítom a tölteléket, akkora méretűre, mint a sablon
volt, majd körben az 1 centiméternyi tésztarészt felhajtogatom, hogy a
nyuszinak körben pereme legyen. A maradék tésztából szívet, szemet, orrot
csinálok a nyuszinak és ha sok tészta maradt, abból még egy tésztacsíkkal körbe
megmagasítom a nyuszi peremét. Megszurkálom a húsos részt is és a tésztát is
villával. A sonkára csorgatok kevés olvasztott vajat itt-ott. 190 fokon sütöm
kb 40 percig.
Ötlet N 1: a tölteléket előző napon is elkészíthetem, a tésztát is
összegyúrhatom és másnap már csak összeállítanom kell és sütnöm
Ötlet N 2: természetesen kerek vagy téglalap alakú tortaformában
is megsüthetem ezt a pitét