2014. április 17., csütörtök

Sonkás nyuszipite



Sonkás nyuszipite

Ez az aranyos nyuszika egy sonkával töltött pite. Semmilyen sütiforma nem kell hozzá. Csak egy papírból kivágott nyuszisablont vágok körbe. Egyszerű hozzávalókból sütjük, mégis nagyon látványos. Talán nem is lesz szívünk megenni?

Amire szükségem lesz:

a töltelékhez: 40 dkg darált főtt sonka, 1 dl tejszín, 1 tojás sárgája, só, bors
a tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg margarin vagy vaj, 1 tojás, 2 evőkanál tejföl, 1 evőkanál reszelt sajt, só, bors
a sonkás töltelék tetejére: 2 evőkanál olvasztott margarin vagy vaj

Így készítem:

Összekeverem a darált főtt sonkát a tejszínnel , a tojássárgájával és sózom, borsozom. A sonka már maga is sós, ezért sóból nagyon pici kell. Hűtőbe teszem.
Kivágok papírból egy nagyobb nyuszit. Összegyúrom a tészta hozzávalót és sütőpapíron ovális formára kinyújtom, kb fél cm vastagra. Ráteszem a nyuszis sablont. Úgy vágom körbe késsel, hogy körben maradjon még egy 1 centiméternyi rész. Rásimítom a tölteléket, akkora méretűre, mint a sablon volt, majd körben az 1 centiméternyi tésztarészt felhajtogatom, hogy a nyuszinak körben pereme legyen. A maradék tésztából szívet, szemet, orrot csinálok a nyuszinak és ha sok tészta maradt, abból még egy tésztacsíkkal körbe megmagasítom a nyuszi peremét. Megszurkálom a húsos részt is és a tésztát is villával. A sonkára csorgatok kevés olvasztott vajat itt-ott. 190 fokon sütöm kb 40 percig.

Ötlet N 1: a tölteléket előző napon is elkészíthetem, a tésztát is összegyúrhatom és másnap már csak összeállítanom kell és sütnöm
Ötlet N 2: természetesen kerek vagy téglalap alakú tortaformában is megsüthetem ezt a pitét