2014. augusztus 5., kedd

Rubin kövekből fagylalt?


Rengeteg gránátalmát meg tudunk enni. Amikor Montenegróban laktunk, volt, hogy 20 kg is elfogyott pár nap alatt. Perzsiából származik, de érik mindenhol a mediterrán térségben. Magyarországon még a hímzésmintáink között is megtalálható a gránátalma.
Az érett gránátalmát szinte ketté lehet tépni kézzel is, de késsel kicsit rásegíthetünk a tetejénél. És mintha valami kincses ládikát nyitottunk volna ki, előbukkannak a pici rubin kövek. Mélyvörös színűek a legfinomabbak.
Félbevágni a gránátalmát csak akkor szoktam, ha a levét szeretném kifacsarni. Például fagylalthoz.

Amire szükségem lesz:
1 dl gránátalmalé, 10 dkg porcukor, 20 dkg mascarpone krémsajt, 2 dl tejszínből hab

Így készítem:
A tejszínt kemény habbá verem a porcukorral és apránként hozzáadom a mascarponét, majd a gránátalma levét. Zárható dobozkába simítom, majd a fagyasztóba teszem. Fagyis kanállal szép kehelybe teszem és a gránátalmával megszórom.

Ötlet N 1: lehet a gránátalma levéből cukorral szirupot is főzni és a kihűlt sziruppal keverni el a fagylalt hozzávalóit.

Ötlet N 2: a porcukrot helyettesíthetjük más édesítőszerrel. A gránátalma fanyar ízű, ezért kell bele ennyi cukor és ezért nem teszünk bele citromot vagy más citrusfélét sem, hiszen akkor nagyon savanyú lenne.  

A gránátalmáról sok érdekességet lehet olvasni, például itt: