Rengeteg gránátalmát meg tudunk enni. Amikor Montenegróban laktunk, volt, hogy 20 kg is elfogyott pár nap alatt. Perzsiából származik, de érik mindenhol a mediterrán térségben. Magyarországon még a hímzésmintáink között is megtalálható a gránátalma.
Az érett gránátalmát szinte ketté lehet tépni kézzel is, de késsel
kicsit rásegíthetünk a tetejénél. És mintha valami kincses ládikát nyitottunk
volna ki, előbukkannak a pici rubin kövek. Mélyvörös színűek a legfinomabbak.
Félbevágni a gránátalmát csak akkor szoktam, ha a levét szeretném
kifacsarni. Például fagylalthoz.
Amire szükségem lesz:
1 dl gránátalmalé, 10 dkg porcukor, 20 dkg mascarpone krémsajt, 2
dl tejszínből hab
Így készítem:
A tejszínt kemény habbá verem a porcukorral és apránként hozzáadom
a mascarponét, majd a gránátalma levét. Zárható dobozkába simítom, majd a fagyasztóba
teszem. Fagyis kanállal szép kehelybe teszem és a gránátalmával megszórom.
Ötlet N 1: lehet a gránátalma levéből cukorral szirupot is főzni
és a kihűlt sziruppal keverni el a fagylalt hozzávalóit.
Ötlet N 2: a porcukrot helyettesíthetjük más édesítőszerrel. A
gránátalma fanyar ízű, ezért kell bele ennyi cukor és ezért nem teszünk bele
citromot vagy más citrusfélét sem, hiszen akkor nagyon savanyú lenne.
A gránátalmáról sok érdekességet lehet olvasni, például itt: