2016. március 27., vasárnap

Cukkini-spagetti házi diópesztóval


Tészta nincsen ebben az ételben, maga a cukkini a tészta. Trükkös konyhai eszközzel spagetti alakúra vághatjuk a cukkinit, akár spirálformájúra is. Én nem használtam ilyesmit, hanem vékony csíkokra vágtam a cukkinit, majd sós vízben épp csak  felforraltam és alaposan leszűrtem. Tányérra halmoztam, és rákanalaztam a házi pesztóból. Bazsalikomlevél díszt kapott, de finom rajta a reszelt parmezán is. 
Adtam hozzá friss paradicsomot is, de talán még finomabb lenne tepsiben sült paradicsommal. Lásd pl egy korábbi írásomat a tepsiben sült zöldségekről : http://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2014/05/hipergyors-vacsorak.html

A peszto (olaszul pesto alla genovese) tésztaszósz eredeti hozzávalói: fenyőmag, bazsalikom, fokhagyma, olívaolaj, parmezán, só, bors. A mi házi pesztónkat dióból, mandulából készítem és parmezán nélkül. Így sokkal gazdaságosabb, hiszen egészen pici tasak fenyőmag, parmezán is sokba kerül. Ha mandulából készítem, akkor leforrázom a mandulákat és leszedem a héját. A diót vagy mandulát mindig megpirítom, mielőtt az aprítóba tenném. Bazsalikomlevelet, zúzott fokhagymát teszek bele és megöntözöm olívaolajjal. Sózom, borsozom. Hűtőbe tartva hosszabb ideig is eláll. Lehet enni sült krumplihoz, vagy akár pirítós kenyérre kenve is. Boltban lehet gyári pesztót kapni, de a házi sokkal finomabb!

Ötlet: ezt a cukkinit avokádókrémmel is kínálhatjuk.
Fokhagymás avokádókrém a blogon:







Gyógyító gyömbéres-citromos varázskeverék



 GYÓGYÍTÓ GYÖMBÉRES-CITROMOS VARÁZSKEVERÉK 

Csodaszer a gyömbér, ősidők óta használja az emberiség orvoslásra. Az ízét, illatát nagyon szeretem, számtalan ételben használom, pl. sárgarépát mézzel-gyömbérrel párolom, vagy kínai pirított tésztát ízesítek vele. Egy kis darabka reszelt gyömbér, 1 citrom frissen facsart leve, 1 evőkanál igazi finom magyar méz keveréke boszorkányosan gyorsan hat, megelőzheti a betegséget, illetve, ha már elkaptuk, segít a gyógyulásban. Elmúlik tőle az ólmos fáradtság-összetörtség érzés.
Ezt a keveréket teával felöntve is ihatjuk. A friss gyömbért vékonyan meghámozom, lereszelem és erősen kinyomkodom belőle a levét. A friss gyömbérléhez adom a citromot és a mézet. A reszelményt pedig kompótként vagy teaként felhasználom, rendkívül finom innivaló lesz belőle.

Méz helyett propoliszt is szeretek használni, mert a propolisz, vagyis a méhszurok tulajdonképpen egy természetes antibiotikum. Kicsit sötétebb színű és erőteljesebb ízű, mint a méz. Magában naponta egy evőkanállal szinte kötelező enni belőle egészségünk érdekében.

GYÖMBÉRES NARANCSLÉ
Napocska-vitamin koktél illetve bacilus-víruselűző innivaló a frissen facsart narancslé, friss gyömbérlé és citrom keveréke.

Betegségpusztító koktél: vérnarancs, gránátalma, gyömbér, citrom, grapefruit friss leve. 


Nyári hűsítő citromos gyömbérital.

A sajtos


A SAJTOS

Ez az első és legkedvesebb sajtos receptem, amit használok, hiszen még az egyetemen tanultam az egyik csoporttársamtól. Nem emlékszem pontosan, de azt hiszem, hogy abban nem volt tojássárgája, én pedig szoktam bele tenni. Ez egy igen gazdaságos recept, mert sajt csak a tetején van, és igen kevés is elég rá.

Amire szükségem lesz a tésztához:
30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 pohár tejföl, 1 tojássárgája, 1 teáskanál só

A tészta tetejére:
1 tojássárgája, 10 dkg krémsajt (ez el is hagyható), egy marék reszelt sajt, kevés pirospaprika, köménymag

Így készítem:   

A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrom, sütőpapíron téglalap formájúra nyújtom, majd a tepsibe húzom a papírral együtt. Egy tojássárgáját simára keverek 10 dkg krémsajttal és bekenem vele a tészta tetejét. Pizzavágóval csíkokra, háromszögekre, négyzetekre vágom. Megszórom egy részét pirospaprikáva és sajttall, egy másikat köménymaggalés sajttal és a maradékot csak sajttal. 200 fokon ropogósra sütöm.

Most kefírrel helyettesítettem a tejfölt, a liszt felét pedig rozsliszttel, így egy kicsivel kevesebb benne a kalória. Ha a krémsajt-tojássárgája keverék helyett csak tojássárgáját teszünk a tetejére, úgy is nagyon finom lesz.

Hasonló receptek a blogon:
http://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2014/03/sajtos-lapocskak.html





Nutellakrémes torta




Nutella-imádóknak mutatok egy gyors ötletet. Ennél egyszerűbben elkészíthető és finomabb tortát nehéz elképzelni. Hat tojásból sütöttem kakaós piskótát, kettévágtam, narancslével megöntöztem a két kerek lapot és nutellakrémmel töltöttem, kívűlről is bevonva a tortát a krémmel. A krém 25 dkg nutella és 25 dkg mascarpone keveréke, de lehet más arányban is elkészíteni. Minél több a mascarpone krémsajt benne, annál kevésbé lesz édes. 3 db étcsokoládés Balaton szeletet vékony szeletekre vágtam és a tortát körberaktam vele. A torta tetejére szép epreket ültettem.
Egyre kevesebb marcipános-díszes tortát sütök az utóbbi években, inkább egyszerűbb, de finom megoldásokra törekszem, mert így a torta utolsó morzsája is eltűnik. A marcipánbevonat viszont sokszor megmarad. 




 3 lányom közül 2 majdnem 1szerre ünnepli a születésnapját, az utóbbi években közös tortát készítettem nekik. 


                                                                                                 Rozi 11éves.

Foszlós vajas kifli


Gyönyörű szépséges lett a kiflik belseje, igaz? Nagyon szeretek itthon péksüteményt sütni, és a minap evvel a foszlós köménymagos kiflivel köszöntöttem a madárcsicsergős reggelt. A frissen sült foszlós kifliknek igen fenséges illata van, egyszerűen ellenállhatatlan. 16 db kifli lett ebből az adagból. 



Amire szükségem lesz a tésztához:
50 dkg liszt, 5 dkg olvasztott vaj, 125 gr natúr joghurt, 1 kávéskanál só

A tészta kelesztéséhez:
2,5 dkg friss élesztő vagy egy tasak (7 gr) szárított élesztő), 2 dl langyos tej, 1 teáskanál cukor, 2 evőkanál liszt

A tészta tetejére:
5 dkg olvasztott vaj, 1 evőkanál köménymag, só

Így készítem:
Az élesztőt, a teáskanál cukrot és a 2 evőkanál lisztet elkeverem 2 dl langyos tejben és letakarva hagyom. Egy nagy tálba összekészítem a tészta hozzávalóit, a lisztet, az 5 dkg olvasztott vajat, a joghurtot és a sót és amint az élesztős tej feljött lyukacsosra, szépen összedolgozom az egészet és letakarva hagyom kelni kb. 15 percet.
A megkelt tésztát kinyújtom fél cm vastagságú nagyobb téglalapra és megkenem 5 dkg olvasztott vajjal, majd felcsavarom. 10 perc múlva kinyújtom újra egy nagyobb, fél cm vastag téglalapra, majd a kinyújtott tésztát 16 db háromszögre vágom. Egyenként felcsavarom, vajjal megkenem, köménymaggal és sóval megszórom. 190-200 fokon sütöm.

Hasonló receptem itt a blogon:







Füstölt sonkás sajtos csiga




FÜSTÖLT SONKÁS SAJTOS CSIGA

Vajas kifli tésztájából, füstölt sonkával laktató húsvéti finomságot varázsolhatunk. Akár az ünnep utáni maradék sonkát is felhasználhatjuk hozzá. Húsvét vasárnap reggelére készítettem most el, csodálatos illatokkal ébresztve a családot.

Amire szükségem lesz a tésztához:
50 dkg liszt, 5 dkg olvasztott vaj, 125 gr natúr joghurt, 1 kávéskanál só

A tészta kelesztéséhez:
2,5 dkg friss élesztő vagy egy tasak (7 gr) szárított élesztő), 2 dl langyos tej, 1 teáskanál cukor, 2 evőkanál liszt

A tészta megkenéséhez:
5 dkg olvasztott vaj

Amire szükségem lesz a töltelékhez:
50 dkg főtt füstölt sonka ledarálva, 10 dkg krémsajt vagy kockasajt, 1 evőkanál mustár, 1 lilahagyma, bors

A csigákat megszórni:
10 dkg reszelt sajt

ÍGY KÉSZÍTEM:

Az élesztőt, a teáskanál cukrot és a 2 evőkanál lisztet elkeverem 2 dl langyos tejben és letakarva hagyom. Egy nagy tálba összekészítem a tészta hozzávalóit, vagyis a lisztet, az 5 dkg olvasztott vajat, a joghurtot és a sót és amint az élesztős tej feljön lyukacsosra, szépen összedolgozom az egészet és letakarva hagyom kelni kb. 15 percet.
Közben a darált sonkát a krémsajttal, mustárral, lilahagymával, kevés frissen darált borssal jól elkeverem. Nem sózom meg, mert a sonka már önmagában is tartalmaz elég sót.
A megkelt tésztát kinyújtom fél cm vastagságú nagyobb téglalapra és megkenem 5 dkg olvasztott vajjal, majd felcsavarom. 10 perc múlva kinyújtom újra egy nagyobb, fél cm vastag téglalapra és szépen egyenletesen eloszlatom rajta a sonkás-sajtos tölteléket. Felcsavarom a tésztát a töltelékkel és kb. másfél cm vastag szeletekre vágom. Ezeket a csigákat tepsibe teszem egymás mellé, de nem szorosan, mert még sütés közben is megnőnek majd. Megszórom 10 dkg reszelt sajttal.
Pár perc pihentetés után 190 fokon sütöm, kb. 30-40 percig, amíg a sajt szép ropogós lesz rajta. 15 db kövér sonkás csigám lesz így.

Ötlet: a sonkát helyettesíthetjük akár párolt gombával vagy hagymával. Elkészíthetjük csak sajtkrémmel is.