2016. március 27., vasárnap

Foszlós vajas kifli


Gyönyörű szépséges lett a kiflik belseje, igaz? Nagyon szeretek itthon péksüteményt sütni, és a minap evvel a foszlós köménymagos kiflivel köszöntöttem a madárcsicsergős reggelt. A frissen sült foszlós kifliknek igen fenséges illata van, egyszerűen ellenállhatatlan. 16 db kifli lett ebből az adagból. 



Amire szükségem lesz a tésztához:
50 dkg liszt, 5 dkg olvasztott vaj, 125 gr natúr joghurt, 1 kávéskanál só

A tészta kelesztéséhez:
2,5 dkg friss élesztő vagy egy tasak (7 gr) szárított élesztő), 2 dl langyos tej, 1 teáskanál cukor, 2 evőkanál liszt

A tészta tetejére:
5 dkg olvasztott vaj, 1 evőkanál köménymag, só

Így készítem:
Az élesztőt, a teáskanál cukrot és a 2 evőkanál lisztet elkeverem 2 dl langyos tejben és letakarva hagyom. Egy nagy tálba összekészítem a tészta hozzávalóit, a lisztet, az 5 dkg olvasztott vajat, a joghurtot és a sót és amint az élesztős tej feljött lyukacsosra, szépen összedolgozom az egészet és letakarva hagyom kelni kb. 15 percet.
A megkelt tésztát kinyújtom fél cm vastagságú nagyobb téglalapra és megkenem 5 dkg olvasztott vajjal, majd felcsavarom. 10 perc múlva kinyújtom újra egy nagyobb, fél cm vastag téglalapra, majd a kinyújtott tésztát 16 db háromszögre vágom. Egyenként felcsavarom, vajjal megkenem, köménymaggal és sóval megszórom. 190-200 fokon sütöm.

Hasonló receptem itt a blogon:







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése