2016. március 27., vasárnap

Füstölt sonkás sajtos csiga




FÜSTÖLT SONKÁS SAJTOS CSIGA

Vajas kifli tésztájából, füstölt sonkával laktató húsvéti finomságot varázsolhatunk. Akár az ünnep utáni maradék sonkát is felhasználhatjuk hozzá. Húsvét vasárnap reggelére készítettem most el, csodálatos illatokkal ébresztve a családot.

Amire szükségem lesz a tésztához:
50 dkg liszt, 5 dkg olvasztott vaj, 125 gr natúr joghurt, 1 kávéskanál só

A tészta kelesztéséhez:
2,5 dkg friss élesztő vagy egy tasak (7 gr) szárított élesztő), 2 dl langyos tej, 1 teáskanál cukor, 2 evőkanál liszt

A tészta megkenéséhez:
5 dkg olvasztott vaj

Amire szükségem lesz a töltelékhez:
50 dkg főtt füstölt sonka ledarálva, 10 dkg krémsajt vagy kockasajt, 1 evőkanál mustár, 1 lilahagyma, bors

A csigákat megszórni:
10 dkg reszelt sajt

ÍGY KÉSZÍTEM:

Az élesztőt, a teáskanál cukrot és a 2 evőkanál lisztet elkeverem 2 dl langyos tejben és letakarva hagyom. Egy nagy tálba összekészítem a tészta hozzávalóit, vagyis a lisztet, az 5 dkg olvasztott vajat, a joghurtot és a sót és amint az élesztős tej feljön lyukacsosra, szépen összedolgozom az egészet és letakarva hagyom kelni kb. 15 percet.
Közben a darált sonkát a krémsajttal, mustárral, lilahagymával, kevés frissen darált borssal jól elkeverem. Nem sózom meg, mert a sonka már önmagában is tartalmaz elég sót.
A megkelt tésztát kinyújtom fél cm vastagságú nagyobb téglalapra és megkenem 5 dkg olvasztott vajjal, majd felcsavarom. 10 perc múlva kinyújtom újra egy nagyobb, fél cm vastag téglalapra és szépen egyenletesen eloszlatom rajta a sonkás-sajtos tölteléket. Felcsavarom a tésztát a töltelékkel és kb. másfél cm vastag szeletekre vágom. Ezeket a csigákat tepsibe teszem egymás mellé, de nem szorosan, mert még sütés közben is megnőnek majd. Megszórom 10 dkg reszelt sajttal.
Pár perc pihentetés után 190 fokon sütöm, kb. 30-40 percig, amíg a sajt szép ropogós lesz rajta. 15 db kövér sonkás csigám lesz így.

Ötlet: a sonkát helyettesíthetjük akár párolt gombával vagy hagymával. Elkészíthetjük csak sajtkrémmel is.

 









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése