FÜSTÖLT
SONKÁS SAJTOS CSIGA
Vajas
kifli tésztájából, füstölt sonkával laktató húsvéti finomságot varázsolhatunk.
Akár az ünnep utáni maradék sonkát is felhasználhatjuk hozzá. Húsvét vasárnap
reggelére készítettem most el, csodálatos illatokkal ébresztve a családot.
Amire
szükségem lesz a tésztához:
50
dkg liszt, 5 dkg olvasztott vaj, 125 gr natúr joghurt, 1 kávéskanál só
A
tészta kelesztéséhez:
2,5 dkg
friss élesztő vagy egy tasak (7 gr) szárított élesztő), 2 dl langyos tej, 1
teáskanál cukor, 2 evőkanál liszt
A
tészta megkenéséhez:
5
dkg olvasztott vaj
Amire
szükségem lesz a töltelékhez:
50 dkg
főtt füstölt sonka ledarálva, 10 dkg krémsajt vagy kockasajt, 1 evőkanál
mustár, 1 lilahagyma, bors
A
csigákat megszórni:
10
dkg reszelt sajt
ÍGY
KÉSZÍTEM:
Az
élesztőt, a teáskanál cukrot és a 2 evőkanál lisztet elkeverem 2 dl langyos
tejben és letakarva hagyom. Egy nagy tálba összekészítem a tészta hozzávalóit, vagyis a lisztet, az 5 dkg olvasztott vajat, a joghurtot és a sót és amint az élesztős
tej feljön lyukacsosra, szépen összedolgozom az egészet és letakarva hagyom
kelni kb. 15 percet.
Közben
a darált sonkát a krémsajttal, mustárral, lilahagymával, kevés frissen darált
borssal jól elkeverem. Nem sózom meg, mert a sonka már önmagában is tartalmaz
elég sót.
A
megkelt tésztát kinyújtom fél cm vastagságú nagyobb téglalapra és megkenem 5
dkg olvasztott vajjal, majd felcsavarom. 10 perc múlva kinyújtom újra egy
nagyobb, fél cm vastag téglalapra és szépen egyenletesen eloszlatom rajta a
sonkás-sajtos tölteléket. Felcsavarom a tésztát a töltelékkel és kb. másfél cm
vastag szeletekre vágom. Ezeket a csigákat tepsibe teszem egymás mellé, de nem
szorosan, mert még sütés közben is megnőnek majd. Megszórom 10 dkg reszelt
sajttal.
Pár
perc pihentetés után 190 fokon sütöm, kb. 30-40 percig, amíg a sajt szép
ropogós lesz rajta. 15 db kövér sonkás csigám lesz így.
Ötlet:
a sonkát helyettesíthetjük akár párolt gombával vagy hagymával. Elkészíthetjük
csak sajtkrémmel is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése