2018. március 1., csütörtök

Tavaszköszöntő


Ha hiszitek, ha nem ez egy tál kókuszgolyó.
Az történt, hogy maradt 5 dkg kókuszreszelékem, és gondoltam, készítek pár darab raffaellóra hasonlító kókuszkrémes golyót egészséges változatban, csak úgy, gondolomformán, recept nélkül. Ahogy adagoltam a hozzávalókat, utolsó pillanatban úgy döntöttem, hogy mégis inkább egy pitét sütök belőle. Hihetetlenül finom és könnyű lett, ami most csak azért bosszantó, mert nem tudom, hogyan csináltam. Kb 5 dkg kókuszreszelék, 10-12 dkg zabpehely, 4 dl kefír, 1 reszelt alma és 3 tojás volt benne, édesítő, sütőpor, szódabikarbóna.  A tetejére szórtam pár epret és almakockákat. Sajnos nem írtam fel közben az adatokat, nem mértem le semmit, mert hát ugye eredetileg nem is pitét, hanem kókuszgolyót akartam készíteni.  Lám-lám, a nagy felfedezések véletlenül születnek, lásd röntgensugár felfedezése, vagy a Zsolnay tiger máz feltalálása. No nem mintha a pitémet ezekhez a találmányokhoz tudnám mérni. Megpróbálom újra összeállítani ezt a csodás sütit és akkor tudok pontos receptet adni. Addig az emberiségnek sajnos nélkülöznie kell ezt a tudást. :)

Valami ilyesmi lehetett, mint ez a kókuszos gyümölcspite, csak lágyabb lett a tésztája.

Evvel a kicsit vicces poszttal köszöntöm a tavaszt - így, március elsején - reménykedve a madárcsicsergős, napsütéses tavaszi napok eljövetelében. 


Tavaszköszöntő festésem.

Vadasmártásos sertésszelet gnocchival

A vadasmártásos csirke receptje alapján készíthetünk sertésszeletet is. Ezt a vadast olasz krumplinudlival, azaz gnocchival kínáltam. A gnocchi tészta egy részét spenóttal gyúrtam össze. A vadasmártást átpasszíroztam, hogy még selymesebb legyen. A vadasmártás és a gnocchi receptje a blogon:

Tini koromban festettem ezt a képet, egy képeslapról másolva.


Sajtos, pizzás és paprikás linzer



Ropogtatnivaló való sajtos keksz, többféle ízben, gyorsan és egyszerűen. Mindenféle formájúra vághatjuk, pl ropinak, stanglinak is. Sajnos nagyon nehéz belőle keveset enni. :)

Amire szükségem lesz:
Az alaptésztához: 45 dkg liszt, 25 dkg vaj, 25 dkg reszelt sajt, 2 tojássárgája, 6 ek kefír vagy tejföl, egy csapott ek só
Az alaptészta ízesítéséhez: 1 kiskanál bazsalikom, 3-4 gerezd zúzott fokhagyma, 1 ek pirospaprika

Így készítem:
Összegyúrom az alaptésztát, 3 részre osztom. Az egyikhez adom a pirospaprikát, a másikhoz a zúzott fokhagymát és  a bazsalikomot, ez lesz a pizzás változat, a harmadikat pedig meghagyom alaptésztának. 3 db, egyenként kb 35 dkg-os tészta labdám lesz. Kinyújtom vékonyra sütőpapíron, behúzom a papírral együtt a tepsibe és pizzavágóval kisebb darabokra vágom, majd 200 fokon megsütöm. Figyelni kell, nehogy megégjen. 3 tepsinyi lesz, mindegyik fajtából 1-1. 




Ezt a mintát egy pici dobozka tetejéről másoltam le és egy nagyobb kartonra megfestettem.

Lencseleves füstölt hússal


Ez a sűrű, zöldséges, füstölt húsos lencseleves átmelengeti az ember szívét-lelkét a jeges-havas télben. Nagyon laktató étel és utána már biztosan senki nem marad éhes a családban.

Amire szükségem lesz:
40 dkg lencse, kb 1 kg füstölt tarja, kb. 7 babérlevél, bors, só
1 hagyma apróra vágva, 4 gerezd zúzott fokhagyma, 2-3 fehérrépa és sárgarépa karikára vágva, egy darabka zeller, 2-3 szál petrezselyem, 2 dl tejszín

Így készítem:
A lencsét vízbe áztatom egy éjszakára, majd másnap leöntöm róla a maradék vizet. A füstölt tarját pár darab babérlevéllel és kevés borssal lassan annyi vízben megfőzöm, hogy ellepje. A megfőtt húst nagyobb darabokra vágom és a főzőlevét leszűröm. Egy evőkanál olajon összepárolom a hagymákat és a zöldségeket pár perc alatt, majd beleteszem a beáztatott lencsét és az egészet a füstölt hús főzőlevével felöntöm. Beleteszem a petrezselymet, a maradék pár babérlevelet, borsozom, sózom. A sózással vigyázni kell, mert a hús főzőleve már eleve kicsit sós. Lassan, fedő alatt főzöm. Hamar készen lesz, hiszen a lencsét előtte beáztattam. Amikor kész, a petrezselymet és a babérleveleket kiveszem belőle, és beleöntöm a tejszínt. Friss petrezselyemmel tálalom.






Citromos-tejfölös tiramisu





Ezt a krémes-kávés-rumos édességet nem is lehetne jobban elnevezni, hiszen az olasz szó jelentése: "Emelj fel!", 'Tégy boldoggá!", "Dobj fel!". A hagyományos olasz változat mellett, készül nálunk epres, citromos vagy akár gesztenyés tiramisu is. Tiramisunak bárki nekiállhat, csak kavargatni,  krémet kenni, díszíteni kell. Végtelen lehetőséget rejt magában: fehér krémjét lehet folyósabbra vagy habosabbra keverni, lehet nagyobb tiramisu tortát vagy kis egyszemélyes adagot összeállítani. Ajándéknak is kitűnő, pl. lehet a babapiskótás-réteges finomságot a tállal együtt ajándékozni. Hatalmas előnye még a tiramisunak, hogy kifejezetten jót tesz neki, ha áll a hűtőben egy éjszakát. Így pl. ha vendégeket várunk, már előző nap elkészíthetjük a desszertet.
Ez egy kisebb adag, a duplája is hihetetlen gyorsan elfogy nálunk. Ebben a citromos változatban a fehér krém nem tartalmaz tojássárgáját. Akár gyerekek is elkészíthetik. 

Amire szükségem lesz:

20-24 db babapiskóta
A fehér krémhez: 25 dkg mascarpone, kb 4 dl tejföl, pár csepp vanília aroma, 1 citrom leve és héja, folyékony cukormentes édesítő (vagy porcukor) ízlés szerint
Mártogatni: 2 narancs leve, 1 citrom leve, 5 ek rum vagy Triple Sec narancslikőr vagy Limoncello citromlikőr
A tetejére: reszelt citromhéj vagy kevés narancslekvár, vagy cukrozatlan kakaópor vagy ribizli, áfonya, citromszelet, reszelt fehér csoki, esetleg aranyszínű cukorgyöngy

Így készítem:
A fehér krém hozzávalóit gépi habverővel összekeverem. 10-12 db babapiskótát rumos-citromos narancslébe mártogatok és egymás mellé teszem őket egy szép tálba. A citromos fehér krém felét rásimítom, majd még egy réteg babapiskótát és krémet teszek rá. A tetejére szitálok egy kevés kakaóport.

Epres tiramisum:






Vadasmártásos csirke

Édesanyám isteni vadasmártását mindig krumplifánkkal ettük a nagy családi vacsorákon. Testvéremnek ez volt a kedvenc étele, még születésnapjára is mindig ezt kérte. Recept-kincsgyűjteményemben ez az egyik olyan első kézzel írott recept, amit anyukámtól tanultam. Alkalmazkodva a családom igényeihez, sertés helyett csirkehússal készítem és most nem krumplifánkkal, hanem krumplipürével tálaltam.

Amire szükségem lesz:
2 csirkemell, 3 ek mustár, 2 ek olaj, 3 ek liszt, só, bors
1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 sárgarépa, 2 fehérrépa, 1 pici darab zeller és cukkini, 2 pici rózsa karfiol,1 fél alma, 1 piros húsú paprika, 1 hámozott paradicsom, 3 ek olaj, 1 kiskanál cukor, 1-2 ek mustár, 1 nagy csipet étkezési keményítő

Így készítem:
A csirkemellekből nagyobb szeleteket vágok, 3 ek mustárral és 2 ek olajjal összekeverem és lezárt dobozban legalább egy éjszakára a hűtőbe teszem. Másnap a zöldségeket meghámozom és apróra vágom a hagymát, zellert, fokhagymát. A répákat felszetelem és az almát, paprikát, paradicsomot nagyob darabokra vágom.
A csirkehúst megsózom és megforgatom lisztben, majd forró olajban kérget sütök rá pár perc alatt és kiveszem őket a serpenyőből. Ebben a serpenyőben olajat hevítek és az összes zöldséget beleforgatom, sózom, borsozom és egy kiskanál cukrot is adok hozzá. Lejjebb veszem a hőt, adok hozzá vizet és fedő alatt összepárolom a zöldségeket. Amikor majdnem teljesen puhák, visszateszem a csirkehúst és fedő alatt alacsony lángon tovább főzöm őket együtt. Vigyázok, hogy mindig legyen hozzáadva egy kevés víz. Amikor szépen összefőttek, kiveszem a csirkehúst és a zöldségeket összeturmixolom 1-2 evőkanál mustárral és egy nagy csipet étkezési keményítővel. Ha kell, adok hozzá vizet, hogy szép mártás állaga legyen. Visszateszem a csirkehúst a mártásba és krumplipürével vagy krumplifánkkal tálalom.


Ötlet:  nagyon finom ez a mártás spagettivel vagy zsemlegombóccal is.