2018. március 1., csütörtök

Lencseleves füstölt hússal


Ez a sűrű, zöldséges, füstölt húsos lencseleves átmelengeti az ember szívét-lelkét a jeges-havas télben. Nagyon laktató étel és utána már biztosan senki nem marad éhes a családban.

Amire szükségem lesz:
40 dkg lencse, kb 1 kg füstölt tarja, kb. 7 babérlevél, bors, só
1 hagyma apróra vágva, 4 gerezd zúzott fokhagyma, 2-3 fehérrépa és sárgarépa karikára vágva, egy darabka zeller, 2-3 szál petrezselyem, 2 dl tejszín

Így készítem:
A lencsét vízbe áztatom egy éjszakára, majd másnap leöntöm róla a maradék vizet. A füstölt tarját pár darab babérlevéllel és kevés borssal lassan annyi vízben megfőzöm, hogy ellepje. A megfőtt húst nagyobb darabokra vágom és a főzőlevét leszűröm. Egy evőkanál olajon összepárolom a hagymákat és a zöldségeket pár perc alatt, majd beleteszem a beáztatott lencsét és az egészet a füstölt hús főzőlevével felöntöm. Beleteszem a petrezselymet, a maradék pár babérlevelet, borsozom, sózom. A sózással vigyázni kell, mert a hús főzőleve már eleve kicsit sós. Lassan, fedő alatt főzöm. Hamar készen lesz, hiszen a lencsét előtte beáztattam. Amikor kész, a petrezselymet és a babérleveleket kiveszem belőle, és beleöntöm a tejszínt. Friss petrezselyemmel tálalom.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése