Ez
a sűrű, zöldséges, füstölt húsos lencseleves átmelengeti az ember szívét-lelkét a jeges-havas télben.
Nagyon laktató étel és utána már biztosan senki nem marad éhes a családban.
Amire
szükségem lesz:
40
dkg lencse, kb 1 kg füstölt tarja, kb. 7 babérlevél, bors, só
1
hagyma apróra vágva, 4 gerezd zúzott fokhagyma, 2-3 fehérrépa és sárgarépa
karikára vágva, egy darabka zeller, 2-3 szál petrezselyem, 2 dl tejszín
Így
készítem:
A
lencsét vízbe áztatom egy éjszakára, majd másnap leöntöm róla a maradék vizet.
A füstölt tarját pár darab babérlevéllel és kevés borssal lassan annyi vízben
megfőzöm, hogy ellepje. A megfőtt húst nagyobb darabokra vágom és a főzőlevét
leszűröm. Egy evőkanál olajon összepárolom a hagymákat és a zöldségeket pár
perc alatt, majd beleteszem a beáztatott lencsét és az egészet a füstölt hús
főzőlevével felöntöm. Beleteszem a petrezselymet, a maradék pár babérlevelet, borsozom,
sózom. A sózással vigyázni kell, mert a hús főzőleve már eleve kicsit sós.
Lassan, fedő alatt főzöm. Hamar készen lesz, hiszen a lencsét előtte
beáztattam. Amikor kész, a petrezselymet és a babérleveleket kiveszem belőle,
és beleöntöm a tejszínt. Friss petrezselyemmel tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése