Ezt a krémes-kávés-rumos édességet nem is lehetne jobban elnevezni, hiszen az olasz szó jelentése: "Emelj fel!", 'Tégy boldoggá!", "Dobj fel!". A hagyományos olasz változat mellett, készül nálunk epres, citromos vagy akár gesztenyés tiramisu is. Tiramisunak bárki nekiállhat, csak kavargatni, krémet kenni, díszíteni kell. Végtelen lehetőséget rejt magában: fehér krémjét lehet folyósabbra vagy habosabbra keverni, lehet nagyobb tiramisu tortát vagy kis egyszemélyes adagot összeállítani. Ajándéknak is kitűnő, pl. lehet a babapiskótás-réteges finomságot a tállal együtt ajándékozni. Hatalmas előnye még a tiramisunak, hogy kifejezetten jót tesz neki, ha áll a hűtőben egy éjszakát. Így pl. ha vendégeket várunk, már előző nap elkészíthetjük a desszertet.
Ez
egy kisebb adag, a duplája is hihetetlen gyorsan elfogy nálunk. Ebben a citromos
változatban a fehér krém nem tartalmaz tojássárgáját. Akár gyerekek is
elkészíthetik.
Amire
szükségem lesz:
20-24
db babapiskóta
A
fehér krémhez: 25 dkg mascarpone, kb 4 dl tejföl, pár csepp vanília aroma, 1
citrom leve és héja, folyékony cukormentes édesítő (vagy porcukor) ízlés
szerint
Mártogatni:
2 narancs leve, 1 citrom leve, 5 ek rum vagy Triple Sec narancslikőr vagy Limoncello citromlikőr
A
tetejére: reszelt citromhéj vagy kevés narancslekvár, vagy cukrozatlan kakaópor vagy ribizli, áfonya, citromszelet, reszelt fehér csoki, esetleg aranyszínű cukorgyöngy
Így
készítem:
A
fehér krém hozzávalóit gépi habverővel összekeverem. 10-12 db babapiskótát rumos-citromos
narancslébe mártogatok és egymás mellé teszem őket egy szép tálba. A citromos
fehér krém felét rásimítom, majd még egy réteg babapiskótát és krémet teszek
rá. A tetejére szitálok egy kevés kakaóport.
Epres
tiramisum:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése