2018. március 1., csütörtök

Citromos-tejfölös tiramisu





Ezt a krémes-kávés-rumos édességet nem is lehetne jobban elnevezni, hiszen az olasz szó jelentése: "Emelj fel!", 'Tégy boldoggá!", "Dobj fel!". A hagyományos olasz változat mellett, készül nálunk epres, citromos vagy akár gesztenyés tiramisu is. Tiramisunak bárki nekiállhat, csak kavargatni,  krémet kenni, díszíteni kell. Végtelen lehetőséget rejt magában: fehér krémjét lehet folyósabbra vagy habosabbra keverni, lehet nagyobb tiramisu tortát vagy kis egyszemélyes adagot összeállítani. Ajándéknak is kitűnő, pl. lehet a babapiskótás-réteges finomságot a tállal együtt ajándékozni. Hatalmas előnye még a tiramisunak, hogy kifejezetten jót tesz neki, ha áll a hűtőben egy éjszakát. Így pl. ha vendégeket várunk, már előző nap elkészíthetjük a desszertet.
Ez egy kisebb adag, a duplája is hihetetlen gyorsan elfogy nálunk. Ebben a citromos változatban a fehér krém nem tartalmaz tojássárgáját. Akár gyerekek is elkészíthetik. 

Amire szükségem lesz:

20-24 db babapiskóta
A fehér krémhez: 25 dkg mascarpone, kb 4 dl tejföl, pár csepp vanília aroma, 1 citrom leve és héja, folyékony cukormentes édesítő (vagy porcukor) ízlés szerint
Mártogatni: 2 narancs leve, 1 citrom leve, 5 ek rum vagy Triple Sec narancslikőr vagy Limoncello citromlikőr
A tetejére: reszelt citromhéj vagy kevés narancslekvár, vagy cukrozatlan kakaópor vagy ribizli, áfonya, citromszelet, reszelt fehér csoki, esetleg aranyszínű cukorgyöngy

Így készítem:
A fehér krém hozzávalóit gépi habverővel összekeverem. 10-12 db babapiskótát rumos-citromos narancslébe mártogatok és egymás mellé teszem őket egy szép tálba. A citromos fehér krém felét rásimítom, majd még egy réteg babapiskótát és krémet teszek rá. A tetejére szitálok egy kevés kakaóport.

Epres tiramisum:






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése