Édesanyám isteni
vadasmártását mindig krumplifánkkal ettük a nagy családi vacsorákon.
Testvéremnek ez volt a kedvenc étele, még születésnapjára is mindig ezt kérte.
Recept-kincsgyűjteményemben ez az egyik olyan első kézzel írott recept, amit
anyukámtól tanultam. Alkalmazkodva a családom igényeihez, sertés helyett
csirkehússal készítem és most nem krumplifánkkal, hanem krumplipürével
tálaltam.
Amire
szükségem lesz:
2
csirkemell, 3 ek mustár, 2 ek olaj, 3 ek liszt, só, bors
1
hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 sárgarépa, 2 fehérrépa, 1 pici darab zeller és
cukkini, 2 pici rózsa karfiol,1 fél alma, 1 piros húsú paprika, 1 hámozott
paradicsom, 3 ek olaj, 1 kiskanál cukor, 1-2 ek mustár, 1 nagy csipet étkezési
keményítő
Így
készítem:
A
csirkemellekből nagyobb szeleteket vágok, 3 ek mustárral és 2 ek olajjal
összekeverem és lezárt dobozban legalább egy éjszakára a hűtőbe teszem. Másnap
a zöldségeket meghámozom és apróra vágom a hagymát, zellert, fokhagymát. A
répákat felszetelem és az almát, paprikát, paradicsomot nagyob darabokra vágom.
A csirkehúst megsózom és megforgatom
lisztben, majd forró olajban kérget sütök rá pár perc alatt és kiveszem őket a
serpenyőből. Ebben a serpenyőben olajat hevítek és az összes zöldséget
beleforgatom, sózom, borsozom és egy kiskanál cukrot is adok hozzá. Lejjebb
veszem a hőt, adok hozzá vizet és fedő alatt összepárolom a zöldségeket. Amikor
majdnem teljesen puhák, visszateszem a csirkehúst és fedő alatt alacsony lángon
tovább főzöm őket együtt. Vigyázok, hogy mindig legyen hozzáadva egy kevés víz.
Amikor szépen összefőttek, kiveszem a csirkehúst és a zöldségeket
összeturmixolom 1-2 evőkanál mustárral és egy nagy csipet étkezési keményítővel.
Ha kell, adok hozzá vizet, hogy szép mártás állaga legyen. Visszateszem a
csirkehúst a mártásba és krumplipürével vagy krumplifánkkal tálalom.
Ötlet:
nagyon finom ez a mártás spagettivel vagy zsemlegombóccal is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése