2018. január 19., péntek

Szőlős habcsók torta

1
Habcsókos gyönyörűség ez a torta: roppanós-puha tojáshab, fehércsokis krém, gyümölcs és omlós tészta. 

Amire szükségem lesz:
Az alsó tésztaréteghez: 18 dkg liszt, 10 dkg vaj, 8 dkg cukor, 1 tojássárgája,egy csipet só, 1 citrom vagy narancs reszelt héja, 1 tasak vaníliás cukor
A tésztarétegre kerül: fél tábla fehércsokoládé (kb 45-50 gr), egy fürt mag nélküli szőlő
A krémes réteghez: 1 dl tejszín, fél tábla fehércsokoládé, 80 gr cukor, 1 tojás, pár csepp vanília aroma
A felső habréteghez: 4 tojásfehérje (kb 85 gr), 15 dkg porcukor, 1 kávéskanál étkezési keményítő, egy ek ecet


Így készítem:
A tésztát gyorsan összegyúrom, lisztes sütőpapíron kb. 4 mm vastag akkora kerek lappá kinyújtom,hogy a piteformába téve legyen pereme. Belehúzom a papírral együtt a piteformába, megszurkálom itt-ott villával.
Félbevágom a szőlőszemeket és vágott felével lefelé fordítva őket telirakom a tészta felszínét szőlőszemekkel.
A tejszínt felmelegítem, ráöntöm a fehércsokira és belecseppentem a vaníliaaromát. Habverővel felverek 1 tojást  és a kihűlt csokis tejszínt belecsurgatom. A fehér krémet a szőlőszemekre öntöm és majdnem készre sütöm 190 fokon. A felső réteg tojáshabot ekkor teszem a süteményre. A tojáshabhoz 4 tojásfehérjéből 15 dkg porcukorral habot verek, beleadagolom az étkezési keményítőt és a végén az egy evőkanálnyi ecetet. A habbal együtt még 8-10 percig sütöm. Tejszínhabot kínálok mellé.

Ötlet: más gyümölccsel is készíthető, természetesen, meggy, eper, alma, áfonya stb.




Zabpehely gyümölcspiték


Málnás-barackos, gyors cukormentes málnaszósszal. 
Keverem-kavarom-sütöm diétás pitéim mindig abból a gyümölcsből készülnek, amit épp kapni.
A 14 dkg zabliszt egy részét zabkorpával, vagy zabpehellyel szoktam helyettesíteni.

Amire szükségem lesz:
A tésztához: 25 dkg kefír, 14 zabliszt (vagy 7 dkg zabliszt + 7 dkg zabpehely, avagy 7 dkg zabliszt + 7 dkg zabkorpa), 6 ek eritrit, vanília aroma, 2 tojás, 1 citrom reszelt héja, 1 ek friss naracslé, 1 – 1 csipet sütőpor és szódabikarbóna.
25 dkg gyümölcs
esetleg fahéj, kevés dió, mogyoró, 

Így készítem:

A tészta hozzávalóit összekeverem, sütőpapírral bélelt formába öntöm és rászórom a gyümölcsöt. 200 fokon addig sütöm, amíg meg nem pirul.
Fahéjas-barackos-szedres. 
Barackos-szilvás. 

Almás.




Almás papucs


Az egyik leggyorsabban elkészíthető látványos sütemény, a háziasszonyok álma. 

Amire szükségem lesz:
1 csomag leveles tészta, kb. 2 db alma, 1 ek citromlé, fahéj, kevés porcukor

Így készítem:
Az almákat meghámozom, kockákra vágom és azonnal citromlébe forgatom. Kinyújtom a tésztát kb 3 mm vastagra és négyzetekre vágom, villával megszurkálom. Megszórom cukorral, fahéjjal. Kisebb halmokat rakok rá az almából és összenyomom a tésztanégyzet sarkait, hogy papucs formája legyen. Fogpiszkálóval is szoktam rögzíteni, hogy ne nyíljon szét sütés közben. Pár perc alatt aranybarnára sütjük, még forrón porcukorral meghintjük.

Ötlet: Fel is csavarhatjuk a tésztát.

Ötlet N 2: Más gyümölccsel vagy lekvárral is megsüthetjük.






Nyári napsütésben. 
Pipacs méhecskével.

Paprikás csirke


Omlós csirkecombok szép halványpiros, fényes mártásban várakoznak a galuskával egy vásári cseréptányéron.

Családom nagyon szereti a paprikás csirkét. Meg a galuskát. Nem tudom melyiket jobban.

Amire szükségem lesz:
10-12 db csirke felsőcomb, 1 nagy hagyma, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma, 2 ek olaj, 1 ek kockára vágott húsos szalonna, pár szelet füstölt kolbász kockákra vágva, 1 paradicsom és 1 zöldpaprika kockákra vágva, 2 ek őrölt pirospaprika, 1 teáskanál étkezési keményítő, 3-4 ek tejföl
magas falú serpenyő, fedővel

Így készítem: 
A tejfölt elkeverem az étkezési keményítővel egy tálban és félreteszem. A sózott, borsozott csirkecombokat olajon előpirítjuk jól átforgatva, pár perc alatt. Kivesszük a serpenyőből, amikor mindenhol kicsit megpirult és félretesszük. Az apróra vágott hagymát, a húsos szalonnával, kolbásszal, fokhagymával olajon megpároljuk. Amikor szép átlátszó a hagyma és megpirult a szalonna, pirospaprikával elkeverjük és felengedjük pici vízzel. Ezt a rubinszínű paprikás alapot így együtt kavargatjuk addig, amíg besűrűsödik és a víz elpárolog belőle. Beleforgatjuk az előpirított csirkecombokat, majd pár perc után pici vizet adunk hozzá. Hozzáadom a paradicsomot és zöldpaprikát. A vizet apránként pótolom, ha kell és a csirkecombokat omlós, puhára főzöm. A legvégén hozzáadom a tejföl-étkezési keményítő keveréket és 1 perc múlva le is zárom a hőt, félrehúzom, fedő alatt hagyom. Kovászos uborkával az igazi.
   







Legkisebb lányom alig várja mindig, hogy elkészüljön az ő kedvenc étele.