1
Habcsókos gyönyörűség ez a torta: roppanós-puha tojáshab, fehércsokis krém, gyümölcs és omlós tészta.
Amire
szükségem lesz:
Az
alsó tésztaréteghez: 18 dkg liszt, 10 dkg vaj, 8 dkg cukor, 1 tojássárgája,egy
csipet só, 1 citrom vagy narancs reszelt héja, 1 tasak vaníliás cukor
A tésztarétegre kerül: fél
tábla fehércsokoládé (kb 45-50 gr), egy
fürt mag nélküli szőlő
A
krémes réteghez: 1 dl tejszín, fél tábla fehércsokoládé, 80 gr cukor, 1 tojás, pár
csepp vanília aroma
A
felső habréteghez: 4 tojásfehérje (kb 85 gr), 15 dkg porcukor, 1 kávéskanál étkezési keményítő,
egy ek ecet
Így
készítem:
A
tésztát gyorsan összegyúrom, lisztes sütőpapíron kb. 4 mm vastag akkora
kerek lappá kinyújtom,hogy a piteformába téve legyen pereme. Belehúzom a
papírral együtt a piteformába, megszurkálom itt-ott villával.
Félbevágom
a szőlőszemeket és vágott felével lefelé fordítva őket telirakom a tészta felszínét
szőlőszemekkel.
A
tejszínt felmelegítem, ráöntöm a fehércsokira és belecseppentem a
vaníliaaromát. Habverővel felverek 1 tojást és a kihűlt csokis tejszínt belecsurgatom. A
fehér krémet a szőlőszemekre öntöm és majdnem készre sütöm 190 fokon. A felső réteg tojáshabot ekkor teszem a süteményre. A tojáshabhoz 4 tojásfehérjéből 15 dkg porcukorral
habot verek, beleadagolom az étkezési keményítőt és a végén az egy evőkanálnyi
ecetet. A habbal együtt még 8-10 percig sütöm. Tejszínhabot kínálok mellé.
Ötlet: más gyümölccsel is készíthető, természetesen, meggy, eper, alma, áfonya stb.