2018. január 19., péntek

Szőlős habcsók torta

1
Habcsókos gyönyörűség ez a torta: roppanós-puha tojáshab, fehércsokis krém, gyümölcs és omlós tészta. 

Amire szükségem lesz:
Az alsó tésztaréteghez: 18 dkg liszt, 10 dkg vaj, 8 dkg cukor, 1 tojássárgája,egy csipet só, 1 citrom vagy narancs reszelt héja, 1 tasak vaníliás cukor
A tésztarétegre kerül: fél tábla fehércsokoládé (kb 45-50 gr), egy fürt mag nélküli szőlő
A krémes réteghez: 1 dl tejszín, fél tábla fehércsokoládé, 80 gr cukor, 1 tojás, pár csepp vanília aroma
A felső habréteghez: 4 tojásfehérje (kb 85 gr), 15 dkg porcukor, 1 kávéskanál étkezési keményítő, egy ek ecet


Így készítem:
A tésztát gyorsan összegyúrom, lisztes sütőpapíron kb. 4 mm vastag akkora kerek lappá kinyújtom,hogy a piteformába téve legyen pereme. Belehúzom a papírral együtt a piteformába, megszurkálom itt-ott villával.
Félbevágom a szőlőszemeket és vágott felével lefelé fordítva őket telirakom a tészta felszínét szőlőszemekkel.
A tejszínt felmelegítem, ráöntöm a fehércsokira és belecseppentem a vaníliaaromát. Habverővel felverek 1 tojást  és a kihűlt csokis tejszínt belecsurgatom. A fehér krémet a szőlőszemekre öntöm és majdnem készre sütöm 190 fokon. A felső réteg tojáshabot ekkor teszem a süteményre. A tojáshabhoz 4 tojásfehérjéből 15 dkg porcukorral habot verek, beleadagolom az étkezési keményítőt és a végén az egy evőkanálnyi ecetet. A habbal együtt még 8-10 percig sütöm. Tejszínhabot kínálok mellé.

Ötlet: más gyümölccsel is készíthető, természetesen, meggy, eper, alma, áfonya stb.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése