2018. január 26., péntek

Linzertorták

 
Egy csokorba szedtem néhány linzertortás ötletemet: van köztük őszi faleveles, rácsos, virágos, szívecskés.
Ez a linzertorta alaprecept:
Ez pedig a linzer alapreceptje:
További hasonló receptjeim:
https://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2014/04/rebarbaras-almas-pite.html








Krémes rizottó



Selymesen krémes-leveses rizottónk nem csak egy egyszerű zöldséges rizs, hanem az olaszok rizottója ihlette.  Az olasz rizottó (risotto all'onda, vagyis hullámzó, vagy hullámos rizs) pedig "szöttyös", legalábbis én így hívom a receptes füzetkémben. Rizottót főzni csak jó minőségű rizottó rizsből lehet, folyamatosan kavargatni kell és frissen kell tálalni. És bizony, megéri a fáradtságot, annyira finom. Ezt az alapreceptet sokféle módon lehet variálni, lehet pl: kapros-gombás, erdei gombás, cukkinis, borsós, sáfrányos, rákos stb. 

Amire szükségem lesz:
fél kg rizottó rizs, 1 dl száraz fehérbor, kb. 1 liter zöldségalaplé (esetleg zöldségleves kockából, vagy leszűrt zöldségleves), 1 nagy fej hagyma, 5 dkg zeller, 5 dkg fehérrépa, 1 ek olívaolaj, 1 kis kockányi vaj, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 1 dl tejszín, pár kockasajt vagy pár ek mascarpone, só, fehér bors
A tetejére: pár kockányi vaj, petrezselyem, parmezán

Így készítem:
A hagymát nagyon-nagyon apróra vágom. A kislyukú reszelőn lereszelem a zellert és a fehérrépát. Aprítót is szoktam használni: a hagymát, répát, zellert egyszerre aprítom fel szinte krémesre.
Minden hozzávalót kikészítek, mert ezt az ételt főzés közben nem szabad magára hagyni egy percre sem. Magasfalú serpenyőben olívaolajon és vajon kavargatva összepárolom a zellert, fehérrépát és a hagymát.  Pár perc után a zúzott fokhagymát is hozzáadom. Majd majd beleforgatom a rizst, megsózom, fehér borsot teszek bele és kb. 5 percig kavarom. Beleöntöm a bort és tovább kavarom. Ezután apránként adom hozzá a zöldséges alaplevet, mindig csak annyit, amennyit felvesz. Állandóan kavargatom, hiszen ez egy kavargatós étel. Amikor a rizs épp, hogy megpuhult, belekavarom a tejszínt és a krémsajtot. Tálalás előtt pár kocka vajat teszek a forró rizs tetejére. Azonnal tálalom.
Egy idő után felszívja a tejszínt és nem lesz annyira krémes, de úgy is nagyon finom.