2020. április 11., szombat

Diétás túrógombóc





Diétás túrógombóc 

Túrógombóc Artúr is lehetne a nevem, imádom a klasszikus tejfölös porcukros változatot, sok pirított zsemlemorzsával és szeretem mákkal is, vagy málnalekvárral is. Bárhogyan és bármikor, igazából. Diétásabb túrógombócot is készítek évek óta, zabpehellyel vagy útifű maghéjjal. Ebben a receptben a kalóriamennyiség igazán minimális, különösen az útifű maghéjas változatban.

Hozzávalók:
fél kg sovány túró, 2 tojás, 2 evőkanál útifű maghéj vagy 4 evőkanál zabpehely, Süssina vagy Huxol folyékony édesítő, vanília aroma, 1 csipet só, reszelt narancshéj vagy citromhéj
Tálaláshoz: diétás kekszmorzsa, vagy fahéjjal kevert darált dió, édesítő, kefír
Cukormentes friss lekvár: egy fél csészényi fagyasztott vagy friss megy (vagy más gyümölcs, pl. eper, málna, áfonya stb), legalább 1 narancs leve, fél teáskanál dzsemfix, folyékony édesítő

Így készítem:
A tojásokat szétválasztom és a fehérjéjüket egy csipet sóval kemény habbá verem. A tojások sárgáját elkeverem a túróval, vaníliával, édesítővel és az útifű maghéjjal, majd beleforgatom a felvert tojásfehérjét is. Hagyom állni egy 10 percet legalább. Hagyományos módon, forrásban lévő vízben megfőzöm őket. Ahogy feljönnek a víz tetejére, kiveszem őket és vagy csupaszon hagyom, vagy fahéjjal kevert darált dióban vagy diétás kekszmorzsában megforgatom. Tálaláskor a kefírbe pár csepp édesítőt keverek és szépen megöntözöm vele a gombócokat.
Ha friss lekvárt is kínálnék hozzá: a gyümölcsöt a narancslével, édesítővel és a dzsemfix porral felforralom és kész is.

Hagyományos túrógombóc családi receptje:





 Gyöngyikéket fotóztam délelőtti napsütésben. Olyanok,mint a mini szőlőfürtök fejjel lefelé.


Gyors, omlós almás pite



Gyors,omlós almás pite

Ha csak pár almánk van, süssünk egy gyors, rücskös tetejű almás pitét klasszikus linzertésztából.

A linzertésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 csipet só, 1 nagyobb tojás sárgája (vagy 2 kisebb), 1 narancs reszelt héja
Az almás töltelékhez: 2-5 nagyobb alma, 1 teáskanálnyi őrölt fahéj, vanília, 2 tojás, 2 dl kefír vagy tejszín, 3 evőkanálnyi cukor, 1 narancs leve
A rücskös tetejéhez: egy marék dió darálva, vagy apróbb darabokra vágva
egy kisebb tepsi (kb 26 x 18 cm-es)

Így készítem: 
A linzertésztát összegyúrom, elosztom 1/3 és 2/3 részre. A kisebb adaghoz hozzáadom a diót és félreteszem. A 2/3-át kinyújtom téglalap alakúra és a sütőpapírral kibélelt tepsibe simítom, megszurkálom villával és elősütöm kb. 10 percig 180 fokon. Közben meghámozom, lereszelem az almát, a narancs levével, 2 evőkanálnyi cukorral, pár csepp vaníliával és a fahéjjal összekeverem.  2 tojást felverek és hozzáadom a kefírt, 1 evőkanál cukrot. Az almából kinyomkodom a levét és félreteszem. Az elősütött linzer lapra egyenletesen rászórom az almát, majd az édes tojás-kefír öntettel beborítom. Végül a nagylyukú reszelőn ráreszelem a diós linzert. Készre sütöm 180 fokon. 

Régóta varrok nyuszikat, macikat és idén is szeretettel hímeztem az arcocskájukat és vigyázok rájuk, amíg új gazdájukhoz nem kerülnek. 


 
Boldog Húsvétot kívánok minden kedves olvasómnak! J