Túrógombóc Artúr is
lehetne a nevem, imádom a klasszikus tejfölös porcukros változatot, sok
pirított zsemlemorzsával és szeretem mákkal is, vagy málnalekvárral is. Bárhogyan és bármikor, igazából. Diétásabb
túrógombócot is készítek évek óta, zabpehellyel vagy útifű maghéjjal. Ebben a
receptben a kalóriamennyiség igazán minimális, különösen az útifű maghéjas
változatban.
Hozzávalók:
fél kg sovány túró,
2 tojás, 2 evőkanál útifű maghéj vagy 4 evőkanál zabpehely, Süssina vagy Huxol
folyékony édesítő, vanília aroma, 1 csipet só, reszelt narancshéj vagy
citromhéj
Tálaláshoz: diétás
kekszmorzsa, vagy fahéjjal kevert darált dió, édesítő, kefír
Cukormentes friss
lekvár: egy fél csészényi fagyasztott vagy friss megy (vagy más gyümölcs, pl.
eper, málna, áfonya stb), legalább 1 narancs leve, fél teáskanál dzsemfix,
folyékony édesítő
Így készítem:
A tojásokat
szétválasztom és a fehérjéjüket egy csipet sóval kemény habbá verem. A tojások sárgáját
elkeverem a túróval, vaníliával, édesítővel és az útifű maghéjjal, majd
beleforgatom a felvert tojásfehérjét is. Hagyom állni egy 10 percet legalább.
Hagyományos módon, forrásban lévő vízben megfőzöm őket. Ahogy feljönnek a víz
tetejére, kiveszem őket és vagy csupaszon hagyom, vagy fahéjjal kevert darált
dióban vagy diétás kekszmorzsában megforgatom. Tálaláskor a kefírbe pár csepp édesítőt
keverek és szépen megöntözöm vele a gombócokat.
Ha friss lekvárt is
kínálnék hozzá: a gyümölcsöt a narancslével, édesítővel és a dzsemfix porral felforralom
és kész is.
Hagyományos
túrógombóc családi receptje:
Gyöngyikéket fotóztam délelőtti napsütésben. Olyanok,mint a mini szőlőfürtök fejjel lefelé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése