2020. április 11., szombat

Diétás túrógombóc





Diétás túrógombóc 

Túrógombóc Artúr is lehetne a nevem, imádom a klasszikus tejfölös porcukros változatot, sok pirított zsemlemorzsával és szeretem mákkal is, vagy málnalekvárral is. Bárhogyan és bármikor, igazából. Diétásabb túrógombócot is készítek évek óta, zabpehellyel vagy útifű maghéjjal. Ebben a receptben a kalóriamennyiség igazán minimális, különösen az útifű maghéjas változatban.

Hozzávalók:
fél kg sovány túró, 2 tojás, 2 evőkanál útifű maghéj vagy 4 evőkanál zabpehely, Süssina vagy Huxol folyékony édesítő, vanília aroma, 1 csipet só, reszelt narancshéj vagy citromhéj
Tálaláshoz: diétás kekszmorzsa, vagy fahéjjal kevert darált dió, édesítő, kefír
Cukormentes friss lekvár: egy fél csészényi fagyasztott vagy friss megy (vagy más gyümölcs, pl. eper, málna, áfonya stb), legalább 1 narancs leve, fél teáskanál dzsemfix, folyékony édesítő

Így készítem:
A tojásokat szétválasztom és a fehérjéjüket egy csipet sóval kemény habbá verem. A tojások sárgáját elkeverem a túróval, vaníliával, édesítővel és az útifű maghéjjal, majd beleforgatom a felvert tojásfehérjét is. Hagyom állni egy 10 percet legalább. Hagyományos módon, forrásban lévő vízben megfőzöm őket. Ahogy feljönnek a víz tetejére, kiveszem őket és vagy csupaszon hagyom, vagy fahéjjal kevert darált dióban vagy diétás kekszmorzsában megforgatom. Tálaláskor a kefírbe pár csepp édesítőt keverek és szépen megöntözöm vele a gombócokat.
Ha friss lekvárt is kínálnék hozzá: a gyümölcsöt a narancslével, édesítővel és a dzsemfix porral felforralom és kész is.

Hagyományos túrógombóc családi receptje:





 Gyöngyikéket fotóztam délelőtti napsütésben. Olyanok,mint a mini szőlőfürtök fejjel lefelé.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése