2018. január 16., kedd

Olajbogyó, sajtok, bor

A fetasajt paprikába töltve, töltött szőlőlevél, olajbogyó....sajtok, egy pohár bor. Boldogság. 











Pirított mandula, mogyoró, kesudió.

Sajtos zöldségkrémes mártogatós

Ez a rendkívül finom sajtos zöldségkrém olyasmi, mint a körözött vagy a humusz, csak nem túróból vagy csicseriborsóból készül, hanem tepsiben sült zöldségekből. Mindössze annyit kell tenni, hogy összeturmixoljuk a hozzávalókat és kész is. Lehet kenyérre kenni, vagy mártogatósként kínálni buliban, egy pohár sörhöz, de nagyon finom húsok mellé is. Kipróbáltam úgy is, hogy vajban pirított krumplival kevertem össze, mint egy mártást. Ha több tejfölt teszünk bele, akkor salátaöntetként is megállja a helyét. Sós palacsintával, olajbogyóval  is adhatjuk. Mindenféle zöldségből finom, de észrevettem, hogy a hagyma szinte kihagyhatatlan belőle. A hagyma ugyanis karamellizálódik tepsiben sütve és fantasztikusan finommá teszi ezt a krémet. Végtelen sok variáció lehetséges, ki lehet próbálni, kinek mi ízlik legjobban. Jó párosítások pl: sárgarépa-hagyma, cukkini-hagyma-gomba, édesburgonya-hagyma, paradicsom-fehérrépa-sárgarépa-hagyma. Még sült céklából is finom. Különböző pasztellszínű, selymes krémet kapunk, bármiből készítjük.

Amire szükségem lesz:
Krém: különböző zöldségek, olaj, fűszerek (pl pirospaprika, római kömény, kömény, bazsalikom stb), krémsajt vagy kockasajt vagy feta vagy reszelt füstölt sajt, tejföl vagy kefír, só, bors, esetleg erős pista
(esetleg római kömény)
Mártogatnivaló: ropi, sajtos keksz, ropikenyér, csipsz, zöldség

Így készítem:
A zöldségek esetében úgy járok el, mint ebben a receptben:
A megsült zöldségeket aztán összeturmixolom a sajtkrémmel, tejföllel vagy kefírrel, és a fűszerekkel.
A tejföl vagy kefír mennyisége attól függ, hogy mire fogjuk használni a zöldségkrémet, mert ha pl szószként sült húshoz, sült krumplihoz, akkor több kell bele. Lehet csípősre is készíteni, ki hogy szereti.

Hasonló mártogatósok, illetve kencék a blogon:
Az egyik fajta ropikenyérből hosszúkás pálcikákat is lehet vágni.





Sós palacsinta, vagyis blini és tojáskrém a sajtos zöldségkrém mellé.

Karamellkrém


A karamell az édességek királynője: olvasztott cukorból lehet csillogó, ropogós máz képviselőfánk tetején, vagy tejkaramella, vagy Dobos torta kalapja. Ezt a karamellkrémet pedig poharakba adagolva desszertként önmagában is kínálhatjuk.

Amire szükségem lesz: 

15 dkg cukor, 5 tojássárgája, 6,2 dl tej, 35 gr étkezési keményítő, 40 gr vaj, 3 cl rum

Így készítem:

1,2 dl tejet elkeverek 35 gr étkezési keményítővel. A 15 dkg cukrot 4 evőkanál vízzel felforralom és amikor habos aranybarna lesz, belecsurgatok 5 dl tejet, kavargatom, félrehúzom és hagyom kicsit hűlni. Egyenként beleengedek 5 tojássárgáját, folyamatosan kavargatva. Hozzáadom az étkezési keményítővel elkevert tejet és melegítem tovább alacsonyabb hőfokon. Szépen be fog  sűrűsödni. Leveszem a lángról és  hozzáadom a vajat és a rumot. Üvegpoharakba adagolom és díszítem.
Készítettem ajándékba is: a karamellkrémre, ropogós kekszet, pirított mandulát, reszelt fehér csokit tettem.
A kis tégelyek mind erős pistás, vagy reszelt tormás üvegek. Mindig elmosom őket, mert nagyon praktikus kis üvegek és például fűszertartóként is használom őket. 

Csokiszósszal és kekszmorzsával díszített karamellkrém Karácsonyra.
Tojáslikőrös tejszínhabbal mennyeien finom.