Ez a rendkívül
finom sajtos zöldségkrém olyasmi, mint a körözött vagy a humusz, csak nem túróból
vagy csicseriborsóból készül, hanem tepsiben sült zöldségekből. Mindössze
annyit kell tenni, hogy összeturmixoljuk a hozzávalókat és kész is. Lehet
kenyérre kenni, vagy mártogatósként kínálni buliban, egy pohár sörhöz, de
nagyon finom húsok mellé is. Kipróbáltam úgy is, hogy vajban pirított krumplival
kevertem össze, mint egy mártást. Ha több tejfölt teszünk bele, akkor
salátaöntetként is megállja a helyét. Sós palacsintával, olajbogyóval is adhatjuk. Mindenféle zöldségből finom, de észrevettem,
hogy a hagyma szinte kihagyhatatlan belőle. A hagyma ugyanis karamellizálódik
tepsiben sütve és fantasztikusan finommá teszi ezt a krémet. Végtelen sok
variáció lehetséges, ki lehet próbálni, kinek mi ízlik legjobban. Jó párosítások
pl: sárgarépa-hagyma, cukkini-hagyma-gomba, édesburgonya-hagyma,
paradicsom-fehérrépa-sárgarépa-hagyma. Még sült céklából is finom. Különböző pasztellszínű, selymes krémet kapunk, bármiből készítjük.
Amire szükségem lesz:
Krém: különböző
zöldségek, olaj, fűszerek (pl pirospaprika, római kömény, kömény, bazsalikom
stb), krémsajt vagy kockasajt vagy feta vagy reszelt füstölt sajt, tejföl vagy kefír, só, bors, esetleg erős pista
Mártogatnivaló: ropi, sajtos keksz, ropikenyér, csipsz, zöldség
Így készítem:
A zöldségek esetében
úgy járok el, mint ebben a receptben:
A megsült
zöldségeket aztán összeturmixolom a sajtkrémmel, tejföllel vagy kefírrel, és a
fűszerekkel.
A tejföl vagy kefír
mennyisége attól függ, hogy mire fogjuk használni a zöldségkrémet, mert ha pl
szószként sült húshoz, sült krumplihoz, akkor több kell bele. Lehet csípősre is
készíteni, ki hogy szereti.
Hasonló
mártogatósok, illetve kencék a blogon:
Az egyik fajta ropikenyérből hosszúkás pálcikákat is lehet vágni.
Sós palacsinta, vagyis blini és tojáskrém a sajtos zöldségkrém mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése