2020. április 11., szombat

Gyors, omlós almás pite



Gyors,omlós almás pite

Ha csak pár almánk van, süssünk egy gyors, rücskös tetejű almás pitét klasszikus linzertésztából.

A linzertésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 csipet só, 1 nagyobb tojás sárgája (vagy 2 kisebb), 1 narancs reszelt héja
Az almás töltelékhez: 2-5 nagyobb alma, 1 teáskanálnyi őrölt fahéj, vanília, 2 tojás, 2 dl kefír vagy tejszín, 3 evőkanálnyi cukor, 1 narancs leve
A rücskös tetejéhez: egy marék dió darálva, vagy apróbb darabokra vágva
egy kisebb tepsi (kb 26 x 18 cm-es)

Így készítem: 
A linzertésztát összegyúrom, elosztom 1/3 és 2/3 részre. A kisebb adaghoz hozzáadom a diót és félreteszem. A 2/3-át kinyújtom téglalap alakúra és a sütőpapírral kibélelt tepsibe simítom, megszurkálom villával és elősütöm kb. 10 percig 180 fokon. Közben meghámozom, lereszelem az almát, a narancs levével, 2 evőkanálnyi cukorral, pár csepp vaníliával és a fahéjjal összekeverem.  2 tojást felverek és hozzáadom a kefírt, 1 evőkanál cukrot. Az almából kinyomkodom a levét és félreteszem. Az elősütött linzer lapra egyenletesen rászórom az almát, majd az édes tojás-kefír öntettel beborítom. Végül a nagylyukú reszelőn ráreszelem a diós linzert. Készre sütöm 180 fokon. 

Régóta varrok nyuszikat, macikat és idén is szeretettel hímeztem az arcocskájukat és vigyázok rájuk, amíg új gazdájukhoz nem kerülnek. 


 
Boldog Húsvétot kívánok minden kedves olvasómnak! J



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése