Gyors,omlós almás pite
Ha csak pár almánk van, süssünk egy gyors, rücskös tetejű almás pitét klasszikus linzertésztából.
A linzertésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 csipet só, 1 nagyobb tojás sárgája (vagy 2 kisebb), 1 narancs reszelt héja
Az almás töltelékhez: 2-5 nagyobb alma, 1 teáskanálnyi őrölt fahéj, vanília, 2 tojás, 2 dl kefír vagy tejszín, 3 evőkanálnyi cukor, 1 narancs leve
A rücskös tetejéhez: egy marék dió darálva, vagy apróbb darabokra vágva
egy kisebb tepsi (kb 26 x 18 cm-es)
Így készítem:
Így készítem:
A linzertésztát összegyúrom, elosztom 1/3 és 2/3 részre. A kisebb adaghoz hozzáadom a diót és félreteszem. A 2/3-át kinyújtom téglalap alakúra és a sütőpapírral kibélelt tepsibe simítom, megszurkálom villával és elősütöm kb. 10 percig 180 fokon. Közben meghámozom, lereszelem az almát, a narancs levével, 2 evőkanálnyi cukorral, pár csepp vaníliával és a fahéjjal összekeverem. 2 tojást felverek és hozzáadom a kefírt, 1 evőkanál cukrot. Az almából kinyomkodom a levét és félreteszem. Az elősütött linzer lapra egyenletesen rászórom az almát, majd az édes tojás-kefír öntettel beborítom. Végül a nagylyukú reszelőn ráreszelem a diós linzert. Készre sütöm 180 fokon.
Boldog
Húsvétot kívánok minden kedves olvasómnak! J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése