2014. június 10., kedd

Gazpacho


Krémes, hideg spanyol leves forró nyári napokra. Főzni nem kell, minden hozzávaló nyersen kerül bele.
Spanyolországban minden boltban lehet kapni gazpachót, dobozos kiszerelésben, pont úgy, mint ahogy a tejet vagy üdítőt árulják.

Amire szükségem lesz:
50 dkg friss paradicsom, 1 kígyóuborka, 1 vöröshagyma, 4 gerezd zúzott fokhagyma, 2 db paprika (lehet kaliforniai vagy kápia is, különböző színű), 2 dl paradicsompüré, 2 evőkanál borecet vagy balzsamecet, 1 dl olívaolaj, só, bors, esetleg oregano
a tetejére tálaláskor: pirítós kenyér, újhagyma, zöldpaprika szelet vagy ropogósra pirított sonkaszelet, kevés petrezselyem

Így készítem:
Meghámozom a paradicsomot úgy, hogy picit bevágom a tetejét, forró vízbe teszem és a felpöndörödött héját lehúzom. Összedarabolom. A paprikák a húsát kockákra vágom. Kockára vágom a hagymát és az uborkát. Összepürésítem az összes zöldséget a fokhagymával és a paradicsompürével és az ecettel, sózom és frissen őrölt borsot szórok rá. Apránként beleengedem az olívaolajat is. Jól behűtöm és tálaláskor meghintem petrezselyemmel, friss oregánóval. Díszítem újhagymával, zöldpaprikával, vagy akár pirítós kenyér darabkákkal, ropogós sonkaszelettel.

Ötlet: ha sűrűbb és laktatóbb levest szeretnénk, akkor egy nagy szelet fehér kenyér belét kevés forró vízzel megöntözve és kinyomkodva beleturmixolhatunk



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése