Krémes, hideg spanyol leves forró nyári napokra. Főzni nem kell, minden hozzávaló nyersen kerül bele.
Spanyolországban minden boltban lehet kapni gazpachót, dobozos
kiszerelésben, pont úgy, mint ahogy a tejet vagy üdítőt árulják.
Amire szükségem lesz:
50 dkg friss paradicsom, 1 kígyóuborka, 1 vöröshagyma, 4 gerezd
zúzott fokhagyma, 2 db paprika (lehet kaliforniai vagy kápia is, különböző
színű), 2 dl paradicsompüré, 2 evőkanál borecet vagy balzsamecet, 1 dl
olívaolaj, só, bors, esetleg oregano
a tetejére tálaláskor: pirítós kenyér, újhagyma, zöldpaprika
szelet vagy ropogósra pirított sonkaszelet, kevés petrezselyem
Így készítem:
Meghámozom a paradicsomot úgy, hogy picit bevágom a tetejét, forró
vízbe teszem és a felpöndörödött héját lehúzom. Összedarabolom. A paprikák a
húsát kockákra vágom. Kockára vágom a hagymát és az uborkát. Összepürésítem az
összes zöldséget a fokhagymával és a paradicsompürével és az ecettel, sózom és
frissen őrölt borsot szórok rá. Apránként beleengedem az olívaolajat is. Jól
behűtöm és tálaláskor meghintem petrezselyemmel, friss oregánóval. Díszítem
újhagymával, zöldpaprikával, vagy akár pirítós kenyér darabkákkal, ropogós
sonkaszelettel.
Ötlet: ha sűrűbb és laktatóbb levest szeretnénk, akkor egy nagy
szelet fehér kenyér belét kevés forró vízzel megöntözve és kinyomkodva
beleturmixolhatunk
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése