2020. március 30., hétfő

Anyukám szódabikarbónás kenyere




Anyukám szódabikarbónás kenyere

Anyukám receptjét mutatom egy az egyben, az ő fotóival. Ez egy igen gyors, dagasztás és élesztő nélküli kenyér. Ropogós a héja és nagyon finom. Magát a kenyeret egy kacsasütő lábosban sütötte és mivel a vízgőz jót tesz a kenyérnek, tett a sütőbe még egy kis vizet is, külön tepsibe.

Hozzávalók:
35 dkg búzaliszt, 15 dkg zabkorpás liszt, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 150 gr joghurt vagy kefír vagy sovány tejföl, 2 dl víz, egy marék szezámmag, egy fél teáskanál csipet köménymag.

Így készítem:
A hozzávalókat összekeverem, de nem dagasztom és 200 fokon 35 perc alatt megsütöm. A tetejére lehet 2-3 hasítást vágni. 

 Anyukámmal, testvéremmel.
Az expedíciós évek alatt, amikor Mongóliában éltünk, Anyu mindennap sütött-főzött, itt is épp valami finomat készít a jurtában, én pedig szerettem nézni, amit csinált.
Ez a jurtatáborunk a Gobi-sivatagban. Szeretek visszagondolni ezekre az évekre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése