ZÖLDFŰSZERES TÚRÓKENYÉR
Ezt a receptet egy régi Magyar Konyhában találtam és nagyon szeretem, bátran ajánlom kipróbálásra. Ropogós héjú, könnyű kenyerünknek finom illata lesz a zöldfűszerektől. Lilahagymával, bazsalikommal, szárított paradicsommal is meg lehet sütni. Frissen, forrón, vajjal megkenve csodálatosan finom.
Amire szükségem
lesz:
30 dkg liszt, 20
dkg zabpehely, 20 dkg friss tehéntúró, 2,5 dl joghurt, 4 ek olaj, 2 kiskanál só
1 csokor
petrezselyem, 1 csokor kapor, pár szál újhagyma
a kovászhoz: 1
tasak szárított élesztő, 3 ek langyos tej, 1 kiskanál cukor, 1 ek liszt
a tetejére: 1 ek olvasztott
vaj
Így készítem:
Felfuttatom az élesztőt a langyos tejjel, a cukorral és az 1 ek liszttel.
A petrezselymet és
kaprot felaprítom. Az újhagymát szeletekre vágom és a 4 ek olajban megpárolom,
majd lehűtöm. A lisztet elkeverem a zabpehellyel és a sóval, majd a túróval,
joghurttal. Hozzáadom a petrezselymet és a kaprot és a kihűlt hagymát is és a
felfuttatott élesztőt. Jól összedagasztom, letakarom és meleg helyen hagyom kelni.
Ehhez a tálat le szoktam takarni és egy vastag pléddel körbetekerem. Ezután még
egyszer átgyúrom, egy sütőpapírral kibélelt formába teszem és megkenem a
tetejét vajjal. Amikor szépen újra megnőtt, 200 fokon, majd 10 perc után 180
fokon sütöm. A teteje szép aranybarna lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése