Ezt a receptet úgy
hívom a jegyzeteimben, hogy univerzális szuperpite. Télen-nyáron mindenféle
gyümölcsből megsüthető: omlós tésztán citromos alma alapon szezonális gyümölcs.
Ez a sütemény a
tejfölkrémes pite testvére:
Ez az adag egy 33 x 24 cm-es tepsire elég, nagy tepsihez a duplája kell.
Amire szükségem
lesz:
18 dkg liszt, 2 dkg
darált mandula vagy dió, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 tojássárgája, 2 ek
sütőrum, 1 narancs reszelt héja
gyümölcsös
réteghez: 2 db alma, 1 ek citromlé és valamilyen más gyümölcs az alma mellé, pl. legalább egy marék málna vagy szeder vagy meggy vagy
pár szem sárgabarack
a vaníliakrémhez: 2
dl tejszín, 3 tojássárgája, 2 ek porcukor, pár csepp vanília aroma
tetejére: 1 ek cukor,
2 ek szálas vagy szeletelt mandula vagy diódarabkák
Így készítem:
A tésztából cipót
gyúrok, kinyújtom lisztes sütőpapíron, belehúzom a tepsibe, megszurkálom.
Az almákat
meghámozom és szeletekre vágom, citromlében megforgatom, rászórom a tésztára.
Réteszek itt-ott egy-egy meggyszemet vagy málnát vagy félbevágott barackot. A
vaníliakrém hozzávalóit összekeverem és ráöntöm a gyümölcsre. A végén még
megszórom cukorral és mandulával vagy dióval.
Megsütöm 200 fokon
szép aranyszínűre.
Ötlet: a 4 db maradék
tojásfehérjéből lehet rá habréteget is sütni, a 4 tojásfehérjéhez 15 dkg
cukorral, lásd a szőlős habcsók tortában a leírást:
Meggyes változat.
Málnás-szedres változat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése