2018. január 30., kedd

Vaníliakrémes gyümölcspite

Ezt a receptet úgy hívom a jegyzeteimben, hogy univerzális szuperpite. Télen-nyáron mindenféle gyümölcsből megsüthető: omlós tésztán citromos alma alapon szezonális gyümölcs. 
Ez a sütemény a tejfölkrémes pite testvére:

Ez az adag egy 33 x 24 cm-es tepsire elég, nagy tepsihez a duplája kell.

Amire szükségem lesz:
18 dkg liszt, 2 dkg darált mandula vagy dió, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 tojássárgája, 2 ek sütőrum, 1 narancs reszelt héja
gyümölcsös réteghez: 2 db alma, 1 ek citromlé és valamilyen más gyümölcs az alma mellé, pl. legalább egy marék málna vagy szeder vagy meggy vagy pár szem sárgabarack
a vaníliakrémhez: 2 dl tejszín, 3 tojássárgája, 2 ek porcukor, pár csepp vanília aroma
tetejére: 1 ek cukor, 2 ek szálas vagy szeletelt mandula vagy diódarabkák

Így készítem:
A tésztából cipót gyúrok, kinyújtom lisztes sütőpapíron, belehúzom a tepsibe, megszurkálom.
Az almákat meghámozom és szeletekre vágom, citromlében megforgatom, rászórom a tésztára. Réteszek itt-ott egy-egy meggyszemet vagy málnát vagy félbevágott barackot. A vaníliakrém hozzávalóit összekeverem és ráöntöm a gyümölcsre. A végén még megszórom cukorral és mandulával vagy dióval.
Megsütöm 200 fokon szép aranyszínűre.

Ötlet: a 4 db maradék tojásfehérjéből lehet rá habréteget is sütni, a 4 tojásfehérjéhez 15 dkg cukorral, lásd a szőlős habcsók tortában a leírást:







Meggyes változat. 
Málnás-szedres változat. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése