2014. április 8., kedd

Hajnali muffin


HAJNALI MUFFIN

Hajnali, mert azt hiszem még sosem sütöttem fényes nappal muffint, csak napfelkelte előtt. Így a családomat nem is kell ébreszteni, az édes illatokra maguktól felébrednek.
Muffint mindenki tud sütni, hiszen ez egy egyszerű kevert tészta. Lányaim is ezt a süteményt készítették először egyedül. Adott egy alap recept édes muffinokhoz és tulajdonképpen azt teszünk bele, amit csak szeretnénk. Csak a  csokis muffinokhoz és a sósakhoz használok más receptet. Azért kényelmes muffint sütni, mert ha túl lágyra sikerülne a tészta, az sem baj, hiszem a papírkosárkával együtt fogjuk meg. Még olyan fortélyhoz is folyamodhatunk, amennyiben nem lesz olyan szép a muffinunk, hogy valamilyen mázzal, vagy habbal díszítjük a tetejét. Pl gyerekeknek lehet a mázra gumicukrot ragasztani, vagy más színes drazsét. Az úgynevezett cupcake is egy habbal-krémmel díszített muffin. Szinte végtelen lehetőség van ebben a pici sütiben, lehet pl mákos-meggyes, almás-gyömbéres, rumos-gesztenyés, túrós-csokis-túrórudis, friss gyümölcsös-joghurtos….lehet adni hozzá őrölt fahéjat, mézeskalács fűszerkeveréket, megmaradt csokoládét, nápolyit, tejkaramellát...lazíthatjuk a tésztát joghurttal, rummal...
Még forrón esszük, álmosan, reggelire, egy bögre kakaó, vagy kávé mellett. Díszíteni ezért ritkán szoktam. Ez most egy banános-epres muffin, de alma és csokilencse is van benne.

Amire szükségem lesz:

alaprecept 12 db muffinhoz: 16-18 dkg liszt, 1 késhegynyi sütőpor és egy késhegynyi szódabikarbóna, 12 dkg puha margarin, 12 dkg cukor, 2 tojás, vanília aroma vagy vaníliás cukor, csipet só
12 db muffinkosárka papírból, muffin-tepsi

banános-epres muffinhoz: reszelt citromhéj és narancshéj, 1 banán felszeletelve, 1-2 nagyobb eper kockákra vágva, 1 pici reszelt alma citromlével meglocsolva, 1 evőkanál csokilencse

Így készítem:

A tojásokat mindig szétválasztom a muffinhoz és a fehérjét egy csipet sóval felverem. A sárgáját kihabosítom a cukorral és a vaníliával, majd a puha margarinnal is alaposan elkeverem habverővel. Ezt mind géppel csinálom, 2-3 perc az egész. A lisztet elkeverem a sütőporral és a szódabikarbónával és hozzáadom a tojáskrémhez, majd a tojás felvert habjával is elkeverem. Ez az alap muffin, amibe itt most épp teszünk még banánt, epret, almát, csokit. A muffin-tepsibe papírkosárkákat teszünk, elosztjuk benne kanállal a muffintésztát, megszórjuk csokilencsével.
190-200 fokon sütöm, kb 25 percig.

Ötlet: Csokilencse helyett kockára vágott csoki is jó. Ilyen csokilencsét nagyobb boltokban lehet kapni, süteményekhez nagyon kényelmes használni.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése