HAJNALI MUFFIN
Hajnali, mert azt hiszem még sosem sütöttem
fényes nappal muffint, csak napfelkelte előtt. Így a családomat nem is kell
ébreszteni, az édes illatokra maguktól felébrednek.
Muffint mindenki tud sütni, hiszen ez
egy egyszerű kevert tészta. Lányaim is ezt a süteményt készítették először egyedül.
Adott egy alap recept édes muffinokhoz és tulajdonképpen azt teszünk bele, amit
csak szeretnénk. Csak a csokis
muffinokhoz és a sósakhoz használok más receptet. Azért kényelmes muffint sütni,
mert ha túl lágyra sikerülne a tészta, az sem baj, hiszem a papírkosárkával
együtt fogjuk meg. Még olyan fortélyhoz is folyamodhatunk, amennyiben nem lesz
olyan szép a muffinunk, hogy valamilyen mázzal, vagy habbal díszítjük a
tetejét. Pl gyerekeknek lehet a mázra gumicukrot ragasztani, vagy más színes
drazsét. Az úgynevezett cupcake is egy habbal-krémmel díszített muffin. Szinte
végtelen lehetőség van ebben a pici sütiben, lehet pl mákos-meggyes,
almás-gyömbéres, rumos-gesztenyés, túrós-csokis-túrórudis, friss gyümölcsös-joghurtos….lehet adni hozzá őrölt fahéjat, mézeskalács fűszerkeveréket, megmaradt csokoládét, nápolyit, tejkaramellát...lazíthatjuk a tésztát joghurttal, rummal...
Még forrón esszük, álmosan, reggelire,
egy bögre kakaó, vagy kávé mellett. Díszíteni ezért ritkán szoktam. Ez most egy
banános-epres muffin, de alma és csokilencse is van benne.
Amire szükségem lesz:
alaprecept 12 db muffinhoz: 16-18 dkg
liszt, 1 késhegynyi sütőpor és egy késhegynyi szódabikarbóna, 12 dkg puha margarin,
12 dkg cukor, 2 tojás, vanília aroma vagy vaníliás cukor, csipet só
12 db muffinkosárka papírból,
muffin-tepsi
banános-epres muffinhoz: reszelt
citromhéj és narancshéj, 1 banán felszeletelve, 1-2 nagyobb eper kockákra
vágva, 1 pici reszelt alma citromlével meglocsolva, 1 evőkanál csokilencse
Így készítem:
A tojásokat mindig szétválasztom a
muffinhoz és a fehérjét egy csipet sóval felverem. A sárgáját kihabosítom a
cukorral és a vaníliával, majd a puha margarinnal is alaposan elkeverem
habverővel. Ezt mind géppel csinálom, 2-3 perc az egész. A lisztet elkeverem a
sütőporral és a szódabikarbónával és hozzáadom a tojáskrémhez, majd a tojás
felvert habjával is elkeverem. Ez az alap muffin, amibe itt most épp teszünk
még banánt, epret, almát, csokit. A muffin-tepsibe papírkosárkákat teszünk,
elosztjuk benne kanállal a muffintésztát, megszórjuk csokilencsével.
190-200 fokon sütöm, kb 25 percig.
Ötlet: Csokilencse helyett kockára
vágott csoki is jó. Ilyen csokilencsét nagyobb boltokban lehet kapni, süteményekhez
nagyon kényelmes használni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése