Dínom-dánom országban Kökényszemű Katica sütötte a
legfinomabb palacsintát a királynak és a palacsintasütő-versenyt a mesében valószínűleg
evvel a recepttel nyerte meg. Sosem szakad el a tésztája, mindig
szép palacsintákat lehet sütni így. Nekem ez az alaprecept a kedvencem.
A tésztában nincsen cukor, így a kész palacsintákat
sósan is és édesen is ehetjük, ha sósan szeretnénk, természetesen nem teszünk bele citromhéjat, fahéjat vagy vaníliát.
2 tojás, 15 dkg liszt, egy csipet só, 3 dl tej, 1 dl
víz, 1 kiskanál olaj, 1-1 narancs és citrom reszelt héja, pár csepp vanília aroma,
egy csipet fahéj, kevés szénsavas ásványvíz
olaj a sütéshez, porcukor a szóráshoz
kedvünk szerinti töltelék: kakaópor, édes vaníliás
túrókrém, darált dió, darált mák, a legfinomabb házi lekvár, kókuszkrém, Nutella,
puding stb
Így készítem:
A tojásokat habverővel jól habossá verem, beleengedem
a tejet és a vizet, az olajat és beleteszem a csipet sót, citromhéjat,
narancshéjat, vaníliát, fahéjat. Ezután kanalanként adagolva elkeverem benne a
lisztet teljesen csomómentesre habverővel. Tejszín sűrűségű kell, hogy legyen.
Legalább egy órát pihentetem a hűtőben, majd átkeverem és egy-két evőkanálnyi
szénsavas ásványvizet adok hozzá.
Enyhén olajozott palacsintasütőben szokásos módon sütöm. Ha a tészta besűrűsödne, közben adok még hozzá pici ásványvizet. Ebből
a mennyiségből kb. 10-15 palacsinta lesz, a palacsintasütő nagyságától függően,
illetve hogy milyen vastagra sütjük.
Az amerikai palacsinta a miénknél vastagabb, ehhez ezt
a receptet használom:
Zablisztes palacsinta kókuszkrémmel.
Palacsintaszeletek mákkal vaníliás pudinggal vagy csakúgy magában.
A nyár kincsei üvegbe zárva: házi lekvárjaink. Jó pár éve cukor nélkül készülnek:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése