2014. március 21., péntek

Fehérboros pirított máj és házi májkrém




A bor és a méz elvarázsolják a csirkemájat, a pirított hagyma pedig a lányaim kedvenc része ebben az ételben. Igazi finom házi májkrémet is adhatunk a családunknak, percek alatt elkészül.

Amire szükségem lesz: 60 dkg csirkemáj szép kisebb darabokra vágva, 1 fej lila hagyma, 1 fej vöröshagyma, 1-2 szál újhagyma, 3-4 gerezd zúzott fokhagyma, legalább 1 dl fehérbor, 1-2 evőkanál méz, fél evőkanál balzsamecet, só, bors, 1 dl főzőtejszín, 1 kiskanálnyi mustár, esetleg pár csepp rum és egy kevés mazsola

Serpenyőben 60 dkg csirkemájat összepirítok olajon mindenféle hagymával, ráöntöm a fehérbort, rácsurgatom a mézet, és a balzsamecetet, és addig pirítom őket míg szép fényesek nem lesznek. A sütés vége felé sózom, borsozom.
A fele adagból készíthetek házi májkrémet, úgy, hogy turmixgépbe teszem, hozzáöntök 1 dl főzőtejszínt, esetleg kevés mustárt és pár csepp rumot. Karamellszínű, illatos májkrém lesz belőle. Kínálhatom így is vagy szeletelve. Ehhez kisebb méretű műanyag dobozkába átlátszó fóliát teszek, belesimítom a májkrémet és rövid időre a fagyasztóba teszem. Így szépen tudom szeletelni.

Ötlet: a májkrémet rumba áztatott mazsolával még különlegesebbé tehetem, mindössze a turmixgépbe szórom a puha mazsolákat és így pépesítem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése