A karamellizált
gyümölcsök hihetetlenül finomak, a blogon is nagy sikerrel szerepel a
karamellizált banán és eper receptje.
Selymes vajszínű krémes habot is készíthetünk belőle, amit aztán tehetünk
tiramisuba, vagy tejberizsbe, vagy pohárkrémként is kínálhatjuk a családnak.
Fahéjas rumos
almakrém
Amire szükségem lesz:
2 db hámozott almakockákra vágva, 2 ek kristálycukor, 1ek vaj, 1 kiskanál őrölt
fahéj, 1 dl rum, 1 dl narancslé, 10 dkg mascarpone, 1-2 dl tejszínből hab, 1 ek
porcukor vagy édesítő
Így készítem: A serpenyőbe teszem a vajat, cukrot, fahéjat,
bekapcsolom alatta a hőt a legnagyobb fokozatra, majd visszaveszem kicsit. Beleszórom
az alma kockákat, és jól átforgatom a vajas-cukros-fahéjas keverékben. Miközben
a cukor karamellizálódik, az alma is megpirul. Kiszedem az almákat és a maradék
karamellbe öntöm a narancslét és a rumot, pár percig forralom, kevergetem. Sűrű
fahéjszínű rumos szósz lesz. Kihűtöm az almákat és a szószt, majd
összeturmixolom a mascarponéval, majd a cukros tejszínhabbal lazítom. Isteni
finom így magában is.
Fahéjas-almás
tiramisuhoz: a babapiskótákat rumos tejszínnel locsolgatom meg és a rumos
almakrémmel rétegezem a tálba.
Fahéjas-almás
tejberizshez elkészítem a tejberizst a recept szerint, csak nem a narancsos
habbal keverem el a végén, hanem a fahéjas rumos almakrémmel.
Ötlet N 1: A
tejszínhab mennyisége attól függ, hogy mire szeretnénk használni a krémet.
Ötlet N 2: Ha
félreteszünk a karamellizált almakockákból, akkor a végén díszítésként felhasználhatjuk.
Ötlet N 3: Ebben a
receptben a cukrot nem tudjuk kikerülni, mert karamellizálni csak cukorral
lehet. Legfeljebb a tejszínhabba édesítőt teszünk.
Almás-fahéjas
mártás más változatban :
Vaníliás joghurtos
körtekrém
Amire szükségem lesz:
2 körte meghámozva, kockákra vágva, 1 doboz vaníliás joghurt (vagy natúr
joghurt és vanília aroma), 1 ek dióbél, 1 dl tejszínből hab, 1 ek cukor vagy
édesítő, 1-2 ek méz, esetleg gránátalma a díszítéshez
Így készítem: A
mézen megpirítom a körtét és a diót és teljesen kihűtöm. Felverem a tejszínhabot a cukorral vagy
édesítővel. A körtét a vaníliás joghurttal összeturmixolom majd a tejszínhabbal
lazítom. Pirított dióval díszítem a habos körtekrémet. Szív formában tettem a gránátalmát a tetejére.
Pécsi tulipánok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése