2018. január 23., kedd

Fahéjas almakrém és joghurtos körtekrém



A karamellizált gyümölcsök hihetetlenül finomak, a blogon is nagy sikerrel szerepel a karamellizált banán és eper receptje.  Selymes vajszínű krémes habot is készíthetünk belőle, amit aztán tehetünk tiramisuba, vagy tejberizsbe, vagy pohárkrémként is kínálhatjuk a családnak.

Fahéjas rumos almakrém
Amire szükségem lesz: 2 db hámozott almakockákra vágva, 2 ek kristálycukor, 1ek vaj, 1 kiskanál őrölt fahéj, 1 dl rum, 1 dl narancslé, 10 dkg mascarpone, 1-2 dl tejszínből hab, 1 ek porcukor vagy édesítő
Így készítem:  A serpenyőbe teszem a vajat, cukrot, fahéjat, bekapcsolom alatta a hőt a legnagyobb fokozatra, majd visszaveszem kicsit. Beleszórom az alma kockákat, és jól átforgatom a vajas-cukros-fahéjas keverékben. Miközben a cukor karamellizálódik, az alma is megpirul. Kiszedem az almákat és a maradék karamellbe öntöm a narancslét és a rumot, pár percig forralom, kevergetem. Sűrű fahéjszínű rumos szósz lesz. Kihűtöm az almákat és a szószt, majd összeturmixolom a mascarponéval, majd a cukros tejszínhabbal lazítom. Isteni finom így magában is.
Fahéjas-almás tiramisuhoz: a babapiskótákat rumos tejszínnel locsolgatom meg és a rumos almakrémmel rétegezem a tálba.
Fahéjas-almás tejberizshez elkészítem a tejberizst a recept szerint, csak nem a narancsos habbal keverem el a végén, hanem a fahéjas rumos almakrémmel.

Ötlet N 1: A tejszínhab mennyisége attól függ, hogy mire szeretnénk használni a krémet.
Ötlet N 2: Ha félreteszünk a karamellizált almakockákból, akkor a végén díszítésként felhasználhatjuk.
Ötlet N 3: Ebben a receptben a cukrot nem tudjuk kikerülni, mert karamellizálni csak cukorral lehet. Legfeljebb a tejszínhabba édesítőt teszünk.
Almás-fahéjas mártás más változatban :

Vaníliás joghurtos körtekrém
Amire szükségem lesz: 2 körte meghámozva, kockákra vágva, 1 doboz vaníliás joghurt (vagy natúr joghurt és vanília aroma), 1 ek dióbél, 1 dl tejszínből hab, 1 ek cukor vagy édesítő, 1-2 ek méz, esetleg gránátalma a díszítéshez
Így készítem: A mézen megpirítom a körtét és a diót és teljesen kihűtöm.  Felverem a tejszínhabot a cukorral vagy édesítővel. A körtét a vaníliás joghurttal összeturmixolom majd a tejszínhabbal lazítom. Pirított dióval díszítem a habos körtekrémet. Szív formában tettem a gránátalmát a tetejére.


 
Pécsi tulipánok. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése