Képviselőfánkot
azért jó sütni, mert nem időigényes, pénztárcakímélő és bármilyen krémmel,
pudinggal, édes túróval, tejszínhabbal meg lehet tölteni. Mivel a tésztában nincsen
cukor, ezért sósan is ehetjük. Lehet pl. megfelezni a fánkokat és egy részét
édesen, a másikat sósan kínáljuk.
A képviselőfánkokat szépen
lehet díszíteni is. Készítettem már fánkpiramist kisebb, vaníliakrémmel töltött
fánkokból (profiterol), szépen karamellszálakat húztam rá. Nagy sikere volt egy
összejövetelen.
Amire szükségem
lesz:
2,5 dl víz, 10 dkg
vaj, 1 csipet só, 25 dkg liszt, 5-6 tojás
Így készítem:
A vizet a vajjal és
sóval felforralom és a folyamatosan kevergetve beleszórok 25 dkg lisztet.
Keverem tovább, amíg a massza összeáll és cipóformán elválik az edény
falától, sercegő hangot hallat. Erre mondják, hogy megég és ezért hívják a
képviselőfánk tésztáját égetett tésztának. Átteszem egy keverőtálba és
gépi habverővel beledolgozok 5-6 tojást. Szép, fényes tészta lesz. Sütőpapírral
bélelt tepsibe apró halmokat teszünk belőle vízbe mártogatott evőkanállal, vagy
habzsákkal szép rózsaformákat nyomunk. 220 fokon, 15-20 perc alatt sülnek meg a
képviselőfánkok. Késsel még melegen beleszúrok a fánkok oldalába, hogy eltávozhasson belőle a gőz. Ha kihűlt, betöltöm a krémmel. Esetleg a tetejére karamellt
csurgatok: a cukrot pici vízzel karamellizálom és a végén pár csepp ecetet adok
hozzá, majd azonnal a fánkra öntöm.
Ebből a
mennyiségből 2 nagy tepsinyi fánk lesz.
Édes csokikrém édes
képviselőfánkba a blogon:
Fehércsokikrém édes
képviselőfánkba: 1 tábla összetört fehércsokira kb. 1 dl forró tejszínt öntünk,
pár csepp vanília aromát adunk hozzá és kihűtjük.
Ötlet: a sós
képviselőfánk tésztájához adhatunk őrölt borsot és egy marék reszelt sajtot is,
így még finomabb lesz.
Sós tojáskrém
képviselőfánkba: főtt tojásokat apróra vágunk, tejföllel, krémsajttal, mustárral,
sóval, borssal összekeverjük.
Kolbászkrém
képviselőfánkba: füstölt kolbászt apróra vágunk és tejföllel, sajtkrémmel
elkeverjük.
Sajtkrém: krémsajt, tejföl, reszelt sajt, szerecsendió, só, bors keveréke.
Anyáknapi képviselőfánk szív, tejszínhabos eperkrémmel töltve.
A paprikát úgy vágtam fel keresztbe, hogy talpára állítva olyan lett, mint egy tálka, így az újhagymákat szépen bele lehetett tenni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése