Padlizsánpörköltünket egy bárányhússal készült perzsa étel ihlette: a horeste bademdzsan (angol átírással: Khoresh-e
Bademjan) (perzsául: خورش بادمجان ) . Ez a hús nélküli változata, úgy fűszerezve, ahogy mi szeretjük. A perzsák jellemzően sáfránnyal ízesítik meg a rizst, nem citrommal, és egyébként is teljesen más módon készítik el a rizst, mint mi itt, hazánkban. De a mi családunkban már szinte hagyománnyá vált, hogy ezt a padlizsánpörköltet mindig citromos-gyömbéres rizzsel esszük.
Amire
szükségem lesz:
Citromos
rizshez: 250 gr rizs, 1 ek vaj, egy arasznyi zellerszár apróra vágva, 1 citrom leve
és reszelt héja, egy fél teáskanál gyömbérpor, só, petrezselyem
Padlizsánpörkölt: 1 nagy padlizsán (kb 300 gr), 1 paradicsom kockákra vágva, 2 zöldpaprika
kockákra vágva, 500 gr paradicsompüré, 2 nagy csipet gyömbérpor, 6-8 zúzott fokhagyma, 2 nagy csipet római kömény, só, bors, petrezselyem, 1 fél ek erős pista, csilipaprika
Így
készítem:
A
rizst a vajjal erős lángon kevergetve épp hogy megpirítom, hozzáadom a
zellerszárat, a citrom levét és héját, a gyömbért, ízlés szerint sózom és kicsi
vízzel felöntöm. Lejjebb veszem a hőt. Puhára főzöm úgy, hogy apránként, mindig
csak annyi vizet öntök hozzá, amennyit elfőtt. Tálaláskor sok petrezselyemmel
összeforgatom, citromdarabkákkal díszítem.
A
padlizsánokat kockára vágom, sózom, hagyom állni egy kicsit, majd kevés olajban
megpirítom. Hozzáadom a kockára vágott paradicsomot és zöldpaprikát, a
paradicsompürét, gyömbért, fokhagymát, római köményt, erős pistát, sózom,
borsozom és összefőzöm. Tálaláskor petrezselymet adok hozzá és csilipaprikával
díszítem.
Legnagyobbik lányom gyakran kéri, hogy dobozoljak neki ilyen ételt.
Perzsa szakácskönyvem horeste bademdzsan receptje.
Ebből a szakácskönyvből fotóztam ki.
Perzsa könyvtáram egy része.
A Lotfollah sejk mecset kupolája Iszfahán városában, Iránban. Az egyik legszebbb épület, amit valaha is láttam életemben.
Horeste bademdzsan egy iráni étteremben, perzsa bazsalikom levelekkel. Sült paradicsom, paprika és friss zöldfűszerek kísérik a főételt.
Ilyen egy étterem Iránban: a hatalmas ágyak tulajdonképpen székek, több ember is elfér rajtuk egyszerre. Mind szép perzsa szőnyeggel van letakarva és a teázókban is mindenhol ilyen a bútorzat. Nagyon kényelmes.
Gyönyörű csempék.
Csempe-geometria.
Szépséges kupola Zavareh városban, Irán közepén.
Sáfrányos rizs legtöbbször a köret.
Perzsa teázó.
Nagyon finomak a perzsa sütemények, édességek.
Iszfaháni Sah-mecset kupolája, 17.század elejéről.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése