A friss kakaós csigának olyan édes illata van, ami semmihez sem
hasonlítható. Érdemes kipróbálni ezt a
receptet, mert nem olyan bonyolult. Ha már megvan a tésztánk, csak a cukros
kakaóport tesszük rá, felcsavarjuk, szeleteljük, sütjük. Nem baj, ha nem lesz
szabályos csiga formájú a végeredmény. Nagyjából két óra alatt készül el.
Soknak tűnhet, de az idő nagy része a tészta kelesztésével megy el, miközben mi
csinálhatunk mást. Családtagjaink elismerő pillantásai minden fáradtságot
megérnek majd. Ezt a tésztát sokféleképp el lehet készíteni, a legegyszerűbb
módszert mutatom.
Amire szükségem lesz:
a kiskovászhoz: 1 tasak instant élesztő (7 gramm, ez megfelel 2,5
gramm friss élesztőnek), 1 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál liszt, 1 dl
langyos tej
a tésztához: 30 dkg liszt, 8 dkg rétesliszt, fél dl olaj, 2 dl
tej, 4 dkg porcukor, 2 tojássárgája, csipet só
a hajtogatáshoz és a végén a tészta újbóli megkenéséhez: 10 dkg olvasztott
margarin
a szóráshoz: 10 dkg porcukor, 5 dkg cukrozatlan kakaópor (vagy
12-15 dkg cukrozott kakaópor)
a sütés végén az öntözéshez: kb 1 dl tej 1 tasak vaníliás cukorral
elkeverve
Ahogy készítem:
Kiskovászt készítek, az élesztőt tálba szórom és elkeverem a
cukorral, liszttel és a langyos tejjel. Letakarom és nem huzatos, meleg helyen
hagyom dolgozni az élesztőt, amíg szép lyukacsosra fel nem jön. Ez kb 10-15
perc.
A 30 dkg lisztet, a 8 dkg réteslisztet egy nagyobb tálba teszem, hozzáadok
egy csipet sót és jól összekeverem. Beleengedem a kész kovászt. Külön elkeverem
a tojássárgájákat a porcukorral, az olajjal és a tejjel és ráöntöm a lisztre,
meg a kovászra. Szépen összedolgozom, dagasztom. Lesz egy szép fényes kelt tésztánk.
Kinyújtom téglalapra, négyrét hajtom, megint kinyújtom és négyrét hajtom.
Minden hajtogatás közben a rétegeket megfestem olvasztott margarinnal. Hagyom
meleg helyen, lefedett tálban kelni, kb 20-30 percet.
Kinyújtom nagy tepsi méretűre a tésztát, kb 8 mm vastagra és
megkenem a maradék olvasztott margarinnal.
Egyenletesen rászórok 10 dkg porcukrot és 5 dkg cukrozatlan
kakaóport. Ezután annyi a dolgom, hogy feltekerem szorosan, mint a beiglit.
Nagy késsel kb másfél cm vastag szeleteket vágok belőle, így kb 20 db szelet
lesz. Nem baj, ha több, vagy kevesebb. A szeletek mennyisége attól függ,
mekkorára nyújtottuk ki a tésztát. Ha nagyra, akkor több kisebb csigánk lesz.
Ha kisebb méretre, akkor kevesebb, de nagyobb méretű csiga lesz belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakom a szeletkéket, nem szorosan
egymás mellé, mert majd megnőnek sütés közben. Mindegyik csigatészta külső végét behajtom kicsit a csiga alá.
Kicsit hagyom pihenni őket. 180 fokon sütöm, kb fél óra alatt.
Amikor már készen van a sok kakaós csigánk, még egy trükköt bevetünk a teljes
siker érdekében. Egy pillanatra kivesszük a sütőből a tepsit, vaníliás tejjel,
ecsettel megkenjük a csigákat és visszatesszük két percre a sütőbe. Aztán azon
forrón beleharapunk az egyik kakaós csigába. Lehet, hogy harcolnunk kell majd
érte, mert addigra a család mind ott fog toporogni, hogy mikor lesz már kész.
Az illat kicsalogatja őket majd a konyhába.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése