KUSZKUSZ
A kuszkusz hipergyors és laktató étel. Főzni nem kell, csak
összekeverni a hozzávalókat forró vízzel.
Így, 15-20 perc alatt készen is van egy hatalmas tál hagymás-babos-paradicsomos
étel. Ezt a receptet lehet tovább alakítgatni, máshogy fűszerezni az ételt, sült
hússal kínálni, vagy más zöldséggel, kedvünk, ízlésünk szerint.
Amire szükségem lesz:
fél kg nyers kuszkusz, főtt csicseriborsó (vagy ugyanennyi
bármilyen főtt bab, lehet vegyesen is, pl vörösbab, fehérbab), 2 db paradicsom, 1-2 fej vöröshagyma, negyed póréhagyma,
pár szál újhagyma, kb 1 dl citromlé, 2 dl paradicsompüré, 1 dl étolaj vagy
olívaolaj, nagy csokor petrezselyem
Így készítem:
Egy nagyobb lábosba beleöntöm a citromlevet, olajat,
paradicsompürét, beleszórom az összes összevágott hagymát, a kockára vágott paradicsomot
és a csicseriborsót vagy babot. A nyers kuszkuszt is beleteszem, kicsit
megkeverem az egészet, sózom. Ráöntök annyi forró vizet, hogy szépen ellepje, és
azonnal fedőt teszek rá. Fedő alatt kb 15-20 perc alatt puha lesz. Jól
összekeverem és belevagdosok egy egész csokor petrezselymet.
Ötlet N 1: A kuszkusz (couscous) lisztréteggel bevont búzadara. Nagyon
apró szemű és a forró víztől megdagad, puha lesz. Észak-Afrikából terjedt el és
ma már Európában az egyik kedvelt fogás. Népszerű, mert sokféle zöldséggel,
hússal össze lehet keverni, lehet enni hidegen vagy melegen, főfogásként vagy
salátaként. Még édes változata is van. Az
egyik alsó képen látszik, hogy a tarhonyához képest jóval apróbb szemű, a
másikon pedig tányéron látszik maga a nyers kuszkusz.
Ötlet N 2: hipermarketekben lehet dobozos nyers kuszkuszt venni
illetve kimérve a Nagyvásárcsarnokban a földszinten, középen, a rétesbolt
közelében, ahol dióféléket és szárított gyümölcsöket is árulnak. Fél kg-ból
óriási adag lesz, 4 embernek bőven elég.
Ötlet N 3: még ízesebb lesz, ha sós, fűszeres zöldséges alaplével
öntjük le, víz helyett. Az alaplé tulajdonképpen leszűrt zöldségleves.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése