2018. február 8., csütörtök

Krémes kekszes süti


5 réteg keksz, 2-2 réteg csokikrém.
4 réteg keksz, 2 réteg citromos, egy réteg karamellás-csokis krém.

Citromos minitorta kekszből.

A kekszes sütiknél csak a krémet készítjük el mi, a kekszet készen vesszük, így a munkafolyamat felgyorsul. Krémje szabadon választott, szinte bármilyen tortakrémmel megtölthetjük, pl. a tiramisu  fehér krémjével vagy poharas sajttorta krémjével. A csokoládés krémek épp olyan finomak benne, mint a citrusos, gyümölcsösek. Gesztenyés, kávés, kókuszos krémmel is tölthetjük és a felső rétegek lehetnek tejszínhabosak is. Lehet vastagabb krémet csak két réteg keksz közé tenni, vagy magasabbra is építhetjük 3-4-5 réteg keksszel. Be lehet vonni kívűlről, vagy anélkül is szép, mert látszanak a kekszek mintás szélei. Lehet csokimázzal is leönteni. A kekszek így is, úgy is megpuhulnak egy éjszaka alatt a hűtőben, nem kell őket külön semmivel meglocsolni, a krém megpuhítja maga. Másnap csodálatosan szépen szeletelhetjük. Mindenkinek ízlik, gyerekeknek, felnőtteknek. Készítettem már szülinapra, és ajándékoztam is kekszes sütit. Lehet cukormentes krémje is, de a keksz maga nem igazán diétás. Háztartási kekszet szoktam használni, a formája miatt. Itt a csokis változat hozzávalóit mutatom:

Amire szükségem lesz: 
2 db  500 grammos zacskó keksz (fog belőle maradni, de nekünk az egész darabok kellenek és a töröttek maradnak meg általában)

Az étcsokis réteghez: 25 dkg mascarpone,  2,25 dl tejföl,1 tábla étcsokoládé (lehet több is), 1 ek kakaópor, porcukor ha nem tartjuk elég édesnek, esetleg 1 csipet fahéj és pár csepp  rum aroma

A fehércsokis réteghez: 25 dkg mascarpone, 2,25 dl tejföl, 1 tábla fehércsoki, pár csepp vanília aroma, porcukor, ha nem tartjuk elég édesnek

Így készítem:
A kekszeket 5 rétegben fogom letenni, köztük 2 réteg étcsokis és 2 réteg fehércsokis krém lesz. Lerakom az első réteg kekszet, 35 darabot, 6 sorban 5-öt. Tehát a végén 35 darabra tudom majd felvágni. Rásimítom a csokikrém felét. Az első réteget nehéz rájuk kenni, mert a kekszek hozzáragadnak a krémhez, és emmiatt először mindegyik kekszre teszek egy kicsit és a kezemmel segítek, hogy a kekszek a helyükön maradjanak. Rájuk teszek egy réteg kekszet, pont úgy, ahogy az alsó réteg volt. Erre jön a fehércsoki réteg. Aztán keksz, csokiréteg, keksz, fehércsoki réteg és keksz megint. Hűtőbe teszem egy éjszakára, másnapra megpuhul a kekszés szépen lehet szeletelni. Ha pont a kekszek között vágom fel, egy-egy keksztorony lesz egy-egy sütemény.

Ötlet: Egy 50 dkg-os mascarponét és egy 450 grammos  tejfölt osztottam ketté a krémhez. A csokikrémhez maradék csokoládékat is fel lehet használni, illetve lehet pl. karamellás milkát, vagy ízesített fehércsokit.

Szépen látszanak a rétegek.  
Reggel, a hűtőt kinyitva nehéz megállni, hogy ne kóstolja meg az ember rögtön.  
Ajándékba vittem. Lányok edzés előtt kóstolták.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése