2014. március 31., hétfő

Ribizlis sütemény

RIBIZLIS SÜTEMÉNY

Kislány koromban ezt a süteményt sütöttem meg legelőször, természetesen anyukám segítségével. Másnap igen büszkén vittem be a szépen kockákra szeletelt sütiket az iskolába, még arra is emlékszem, hogy szaloncukros papírdobozban. Az osztálytársaim alig hitték el, hogy én sütöttem és nagyon ízlett nekik. A fiú osztálytársaim pedig nem meghúzták a copfomat aznap, hanem addig jöttek kérni a sütiből, amíg az el nem fogyott. Ez egy régi „nőklapjás” recep.  A fekete-fehér újságban egy keretes részben minden héten mindössze pár recept jelent meg, ez a finom süti is ott bújt meg köztük. Azóta is a családi kedvencek közé tartozik.
Áfonyával, eperrel, málnával is készíthetjük, ribizli helyett.

Amire szükségem lesz:

a krémhez: 20 dkg margarin, 20 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 dl tej, 2 dkg búzadara, 50 dkg ribizli
a vajas piskótához: 5 tojás, 2 tojássárgája, 15 dkg cukor, 15 dkg liszt, 3 dkg étkezési keményítő, 10 dkg olvasztott vaj, reszelt citromhéj, csipet só

A búzadarát megfőzöm a tejben a vaníliás cukorral. A meleg, megfőtt darához keverem a 20 dkg cukrot, majd a 20 dkg margarint is. A ribizliből pár fürtöt kiválasztok díszítéshez,a többit belekeverem a krémbe.
Vajas piskótát készítünk. Szétválasztjuk a tojásokat. A tojásfehérjéket felverjük kemény habbá. A tojássárgákat a cukorral kihabosítjuk, rászitáljuk a keményítővel kevert lisztet és belecsorgatjuk a kihűlt olvasztott vajat. Végül a tojáshabbal is összekeverjük. Nagy tepsiben sütjük meg, sütőpapíron, kb 180 fokon 30 perc alatt.
A megsült tésztából két egyforma méretű téglalapot vágunk, az egyiket egy nagyobb tálra tesszük, rásimítjuk a kihűlt ribizlis krémet, majd rátesszük a másik piskótalapot. Egy napig állni hagyjuk a hűtőben. Mielőtt tálalnánk, megszórjuk porcukorral és  szép ribizlifürtökkel díszítjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése