Kislány koromban ezt a süteményt sütöttem
meg legelőször, természetesen anyukám segítségével. Másnap igen büszkén vittem
be a szépen kockákra szeletelt sütiket az iskolába, még arra is emlékszem, hogy
szaloncukros papírdobozban. Az osztálytársaim alig hitték el, hogy én sütöttem
és nagyon ízlett nekik. A fiú osztálytársaim pedig nem meghúzták a copfomat
aznap, hanem addig jöttek kérni a sütiből, amíg az el nem fogyott. Ez egy régi „nőklapjás”
recep. A fekete-fehér újságban egy
keretes részben minden héten mindössze pár recept jelent meg, ez a finom süti
is ott bújt meg köztük. Azóta is a családi kedvencek közé tartozik.
Áfonyával, eperrel, málnával is
készíthetjük, ribizli helyett.
Amire szükségem lesz:
a krémhez: 20 dkg margarin, 20 dkg
cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 dl tej, 2 dkg búzadara, 50 dkg ribizli
a vajas piskótához: 5 tojás, 2
tojássárgája, 15 dkg cukor, 15 dkg liszt, 3 dkg étkezési keményítő, 10 dkg
olvasztott vaj, reszelt citromhéj, csipet só
A búzadarát megfőzöm a tejben a
vaníliás cukorral. A meleg, megfőtt darához keverem a 20 dkg cukrot, majd a 20
dkg margarint is. A ribizliből pár fürtöt kiválasztok díszítéshez,a többit
belekeverem a krémbe.
Vajas piskótát készítünk.
Szétválasztjuk a tojásokat. A tojásfehérjéket felverjük kemény habbá. A
tojássárgákat a cukorral kihabosítjuk, rászitáljuk a keményítővel kevert
lisztet és belecsorgatjuk a kihűlt olvasztott vajat. Végül a tojáshabbal is összekeverjük.
Nagy tepsiben sütjük meg, sütőpapíron, kb 180 fokon 30 perc alatt.
A megsült tésztából két egyforma méretű
téglalapot vágunk, az egyiket egy nagyobb tálra tesszük, rásimítjuk a kihűlt ribizlis
krémet, majd rátesszük a másik piskótalapot. Egy napig állni hagyjuk a hűtőben.
Mielőtt tálalnánk, megszórjuk porcukorral és szép ribizlifürtökkel díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése