Királyi, fenséges fogás ünnepi asztalra
kapormártással vagy kapros rákmártással. A pirított mandula csodálatosan finom
hozzá. Lazacot nem eszünk minden
nap, de néha varázsolhatunk az asztalunkra olyan fogást, ami egy elegánsabb
étteremben is megállná a helyét.
PEZSGŐS LAZAC
Amire szükségem lesz:
2 nagyobb lazac, kb 1 kg összesen, 1 citrom, vagy
lime reszelt héja, só, fehérbors, 2 dl száraz pezsgő, 1 dl olívaolaj
1 legalább 4-5 cm magas, közepes méretű tepsi
Lazacrózsákat sütünk pezsgőben, tepsiben. Két
nagyobb lazacból 12 db csíkot szabunk, mind kb 3-4 cm széles, 1 cm vastag és
olyan hosszú legyen, mint ami a lazac hossza. Először hosszában 3 részre vágjuk
a lazacokat, majd ezeket a részeket lapjával kettévágjuk. A 12 db csík az a
mennyiség, ami rózsa formában kitölt egy közepes méretű tepsit. Az a lényeg, hogy minél hosszabb
csíkok legyenek, hogy fel tudjuk csavarni majd szép rózsa formára. Legalább 1
cm vastag legyen mindegyik csík, mert ha nagyon vékonyra vágjuk könnyen
elszakadhat. Ha leesik a végükből kisebb rész, azokból még egy rózsára való is
összejöhet, ezért lesz kb 13 lazacrózsánk. Ne menjen kárba egy pici darab
értékes lazac sem.
Megsózom a lazac-csíkokat mindkét oldalukon,
reszelt citromhéjat és lehelletnyi fehérborsot szórok rájuk. Az egyik oldalát
végigcsepegtetem kevéske olajjal, majd feltekerem a csíkokat rózsa formára. Ha
nem akar megmaradni így, akkor fogpiszkálóval összetűzöm. Beleteszem őket egy
tepsibe egymás mellé és ráöntöm a pezsgőt. Kevés olajat öntök mindegyik
lazactekercs tetejére. 185 fokon kb 25 perc alatt megsütöm.
KAPORMÁRTÁS
Amire szükségem lesz:
10 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 2 dl
szűrt zöldséges alaplé (zöldséglevesből pl), egy csokor kapor, 2 dl
főzőtejszín, 1 kiskanál étkezési keményítő.
10 dkg vajat megolvasztok lábosban és
2 evőkanál lisztet kavarok hozzá. Pár perc alatt kifehéredik. Felengedem 2 dl
zöldséges alaplével, beleszórom az összevágott kaprot. 2 dl tejszínben elkeverek egy kiskanál étkezési keményítőt és
hozzáadom a mártáshoz. Sózom, fehérborsot teszek bele.
KAPROS RÁKMÁRTÁS
Amire szükségem lesz:
2 dl zöldséges alaplé (vagy hal
alaplé), 10 dkg fagyasztott apró rák, 10 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, egy csokor
kapor, 2 dl főzőtejszín, 1 kiskanál étkezési keményítő, esetleg pár evőkanálnyi
pezsgő
10 dkg fagyasztott apró rákot
forrásban lévő 2 dl alaplébe szórok, 3-4 percig forralom, majd leszűröm belőle
a rákokat óvatosan, és az alaplevet megtartom. 10 dkg vajat megolvasztok
lábosban és 2 evőkanál lisztet kavarok hozzá. Pár perc alatt kifehéredik. Felengedem
2 dl zöldséges alaplével, amiben a rákokat forraltam, beleszórom az összevágott
kaprot. 2 dl tejszínben elkeverek egy kiskanál étkezési keményítőt és
hozzáadom a mártáshoz. Esetleg pár evőkanálnyi pezsgőt adok még hozzá. Sózom, fehérborsot teszek bele.
PIRÍTOTT MANDULA
10 dkg hántolt egész mandulát megpirítotok
serpenyőben, egy kiskanálnyi olajon.
Tálaláskor a lazacrózsát leöntöm egy
kevés mártással, pirított mandulát és esetleg petrezselymet vagy kaprot szórok
rá. Párolt rizst kínálok hozzá.
Ötlet: a
lazacokat már előző nap csíkra vághatjuk és ízesíthetjük, kevés
fehérborral leöntve pácoljuk a hűtőben.
Lazacrózsa gombás-sajtos fánkkal.
Annyira jol neez ki! Szinte eerzem itt az irodäban az illatät! :)
VálaszTörlés