Spagetti mártásokkal jópofa dolog kísérletezni, ki lehet próbálni új ízeket együtt.
A spagetti tésztáját mindig lobogó forró, sós vízbe tesszük főni. Az olaszok "al dente" és "alla goccia" főzik, tehát nem teljesen puhára és mindig hagynak alatta egy icipici főzővizet. Leszűrés után olajat nem tesznek a kifőtt tésztára, hanem a mártást magát, tehát először mindig a mártást készítjük el. Mutatok 3 különböző mártást és egy ráadást.
Diós sajtmártás
Amire szükségem lesz:
20 dkg krémsajt, 5 dl tejszín (vagy 4 dl tejszín, 1 dl fehérbor), 10 dkg dió, 3-4 gerezd zúzott fokhagyma, egy szelet magos kenyér, só, bors
Így készítem: Megpirítom a diót és durvára darálom. Kockákra vágom a magos kenyeret és szintén megpirítom, majd összefőzöm a többi hozzávalóval és kész is.
Nagyon különleges lesz,
ha márványsajttal vagy camembert sajttal készítjük.
Úgy is lehet, hogy a borban először megpárolom az egész fokhagymákat és utána pürésítem össze a többi hozzávalóval.
Házi petrezselymes vagy bazsalikomos pesto
Amire szükségem
lesz: 15 dkg hámozott mandula, 4-6 gerezd zúzott fokhagyma, egy marék friss bazsalikom vagy petrezselyem, kb. 1 dl olívaolaj, só
Így készítem: a mandulát megpirítom pici olívaolajon, serpenyőben. Minden hozzávalót az aprítóba teszek és összeturmixolom és kész is.
Lehet bele sok reszelt parmezánt is tenni. Az eredeti pesto parmezánnal, fenyőmaggal és bazsalikommal készül. A fenyőmagot tudjuk helyettesíteni mandulával, a bazsalikomot petrezselyemmel és így is nagyon finom.
Citromos-tejszínes mártás
Citromos-tejszínes mártás
Receptje a blogon:
Ráadás mártás: Sajtos zöldségkrémmel is kínálhatjuk a spagettit, fantasztikusan finom, receptje a blogon:
A sajtkrémes-lazacos tészta posztjában pedig összegyűjtöttem a spagetti receptjeimet:
Három spagettifészekre teszek egy-egy adag spagettimártást. Érdekes kipróbálni az ízeket így együtt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése