Linzervirágokba öltöztettem a diós pitét.
Amire szükségem lesz:
Amire szükségem lesz:
a tésztához: 1 tojássárgája, 1 egész tojás, 15 dkg cukor, 1
vaníliáscukor, 15 dkg margarin, 25 dkg liszt, csipet só, esetleg sütőrum
a karamellás töltelékhez: 20 dkg cukor, 30 dkg dió, 3 dkg
margarin, 1 narancs reszelt héja, fél tábla étcsokoládé, 1,5 dl tejszín, 1
kiskanál fahéj, 1 fél reszelt alma
megkenni a tésztát: 1 tojássárgája, 1 evőkanál méz
Így készítem:
Összegyúrom puha tésztává a hozzávalókat. Ha nagyon morzsálódik,
akkor egy kis sütőrumot adok hozzá. Sütőpapíron kinyújtom a tésztát kb 3-4 mm vastagra. Hozzámérem a 26
cm átmérőjű, alacsony peremű tortaformát és egy nagyobb és egy kisebb kört
szabok ki a tésztából. A sütőformába sütőpapírt teszek. A nagyobbik
tésztakörrel kibélelem a kerek sütőformát, hogy pereme is legyen. A kisebbik kör
lesz a teteje a pitének, ebből kiszúróformával kis virágokat szaggatok.
Egy nagyobb serpenyőben 20 dkg cukrot karamellizálok 1-2 ek-nyi
vízzel, de úgy, hogy elég hamar beleteszem a 30 dkg durvára vágott diót és 3
dkg margarint. Narancshéjat, fahéjat és egy fél reszelt almát teszek bele.
Amikor már készen van, még egy fél tábla étcsokoládét is beledobálok, szépen bele
fog olvadni. Ezután már csak a másfél dl tejszínt csorgatom bele. Sűrű
diós-csokis-karamellás krém lesz. Rásimítom a tésztára, szépen befedem a sütivirágokkal.
Mézes tojássárgájával megkenem és 200 fokon megsütöm.
A csoki nem alapvetően fontos bele, önmagában a karamellás diós
töltelék is nagyon finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése