2014. március 27., csütörtök

Sütivirágos, karamellás diós pite

 


Linzervirágokba öltöztettem a diós pitét.

Amire szükségem lesz:

a tésztához: 1 tojássárgája, 1 egész tojás, 15 dkg cukor, 1 vaníliáscukor, 15 dkg margarin, 25 dkg liszt, csipet só, esetleg sütőrum
a karamellás töltelékhez: 20 dkg cukor, 30 dkg dió, 3 dkg margarin, 1 narancs reszelt héja, fél tábla étcsokoládé, 1,5 dl tejszín, 1 kiskanál fahéj, 1 fél reszelt alma
megkenni a tésztát: 1 tojássárgája, 1 evőkanál méz

Így készítem:

Összegyúrom puha tésztává a hozzávalókat. Ha nagyon morzsálódik, akkor egy kis sütőrumot adok hozzá. Sütőpapíron kinyújtom a tésztát kb 3-4 mm vastagra. Hozzámérem a 26 cm átmérőjű, alacsony peremű tortaformát és egy nagyobb és egy kisebb kört szabok ki a tésztából. A sütőformába sütőpapírt teszek. A nagyobbik tésztakörrel kibélelem a kerek sütőformát, hogy pereme is legyen. A kisebbik kör lesz a teteje a pitének, ebből kiszúróformával kis virágokat szaggatok.
Egy nagyobb serpenyőben 20 dkg cukrot karamellizálok 1-2 ek-nyi vízzel, de úgy, hogy elég hamar beleteszem a 30 dkg durvára vágott diót és 3 dkg margarint. Narancshéjat, fahéjat és egy fél reszelt almát teszek bele. Amikor már készen van, még egy fél tábla étcsokoládét is beledobálok, szépen bele fog olvadni. Ezután már csak a másfél dl tejszínt csorgatom bele. Sűrű diós-csokis-karamellás krém lesz. Rásimítom a tésztára, szépen befedem a sütivirágokkal. Mézes tojássárgájával megkenem és 200 fokon megsütöm.

A csoki nem alapvetően fontos bele, önmagában a karamellás diós töltelék is nagyon finom. 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése