gyros tzatzikivel, pitÁval
Görög tengerpart ízei.
Amire szükségem lesz:
a csirkehúspáchoz: 1 narancs leve és héja
a csirkehús fűszerei: oregano, szerecsendió, fahéj,
kömény, római kömény, fehérbors, pirospaprika, gyömbér, esetleg citrombors, 2
gerezd zúzott fokhagyma, 1 közepes fej hagyma apróra vágva, reszelt citromhéj
és narancshéj
2 db csirkemell
2 db csirkemell
a sütéshez olaj
a tzatzikihez: fél kígyóuborka, 2 dl joghurt, 3-4
gerezd zúzott fokhagyma, só
a pitához: fél tasak instant élesztőből kiskovász
(1 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 1 dl langyos tej), 20 dkg liszt (esetleg a fele rétesliszt), 1,5 dl joghurt, 4 dkg margarin, só
salátának: paradicsom, uborka, hagyma, paprika,
lilahagyma, vöröhagyma, póréhagyma
Így készítem el:
Egy narancs levében bepácolom a csíkokra vágott
csirkehúst, majd sütés előtt fűszerezem, jól megpirítom, és megsütöm serpenyőben
úgy, hogy hozzáöntöm a páchoz használt narancslevet is.
A tzatzikihez lereszelem a kígyóuborkát a
nagylyukú reszelőn, összekeverem a joghurttal, a zúzott fokhagymával, sózom.
A pitához elkészítem a kiskovászt, meleg helyen
hagyom, hogy szépen feljöjjön lyukacsosra. Kimérem tálba a sima lisztet és a
réteslisztet, ráöntöm a joghurtot, beledobom a margarin darabkákat és a
kiskovászt. Összegyúrom, dagasztom, majd hengerré formálom és 6 részre vágom.
Kinyújtom ovális formájúra és megsütöm 180 fokon 15-20 perc alatt. Félidőben
megfordítom. Ropogósra sül majd. Félbevágom és a gyroshoz kínálom.
Egy tálat szépen telerakok szeletelt paradicsommal,
uborkával, hagymával, paprikával. Olajbogyót, fehérbort kínálok a görög
vacsorához.
Ötle N 1: természetesen pita helyett sült
krumplival is ehetjük
Ötlet N 2: a csirkehús fenti fűszerein kívűl lehet
még beletenni koriandert, rozmaringot, őrölt római köményt, ánizst, édesöményt
Ötlet N 3: lehet kapni gyros fűszerkeveréket is
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése