2014. március 27., csütörtök

Gyros pitával és tzatzikivel


gyros tzatzikivel, pitÁval

Görög tengerpart ízei.

Amire szükségem lesz:

a csirkehúspáchoz: 1 narancs leve és héja
a csirkehús fűszerei: oregano, szerecsendió, fahéj, kömény, római kömény, fehérbors, pirospaprika, gyömbér, esetleg citrombors, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 közepes fej hagyma apróra vágva, reszelt citromhéj és narancshéj
2 db csirkemell
a sütéshez olaj
a tzatzikihez: fél kígyóuborka, 2 dl joghurt, 3-4 gerezd zúzott fokhagyma, só
a pitához: fél tasak instant élesztőből kiskovász (1 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 1 dl langyos tej), 20 dkg liszt (esetleg a fele rétesliszt), 1,5 dl joghurt, 4 dkg margarin, só
salátának: paradicsom, uborka, hagyma, paprika, lilahagyma, vöröhagyma, póréhagyma

Így készítem el:

Egy narancs levében bepácolom a csíkokra vágott csirkehúst, majd sütés előtt fűszerezem, jól megpirítom, és megsütöm serpenyőben úgy, hogy hozzáöntöm a páchoz használt narancslevet is.
A tzatzikihez lereszelem a kígyóuborkát a nagylyukú reszelőn, összekeverem a joghurttal, a zúzott fokhagymával, sózom.
A pitához elkészítem a kiskovászt, meleg helyen hagyom, hogy szépen feljöjjön lyukacsosra. Kimérem tálba a sima lisztet és a réteslisztet, ráöntöm a joghurtot, beledobom a margarin darabkákat és a kiskovászt. Összegyúrom, dagasztom, majd hengerré formálom és 6 részre vágom. Kinyújtom ovális formájúra és megsütöm 180 fokon 15-20 perc alatt. Félidőben megfordítom. Ropogósra sül majd. Félbevágom és a gyroshoz kínálom.
Egy tálat szépen telerakok szeletelt paradicsommal, uborkával, hagymával, paprikával. Olajbogyót, fehérbort kínálok a görög vacsorához.

Ötle N 1: természetesen pita helyett sült krumplival is ehetjük
Ötlet N 2: a csirkehús fenti fűszerein kívűl lehet még beletenni koriandert, rozmaringot, őrölt római köményt, ánizst, édesöményt
Ötlet N 3: lehet kapni gyros fűszerkeveréket is













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése