Minden második nap készítek kompótot, abból a gyümölcsből, ami épp
van. Pl télen alma, körte, narancs, mandarin, citrom, sőt még banán is kerül
bele. Ahogy érnek a gyümölcsök az év folyamán, úgy változik a kompót is, lesz
szilvás, áfonyás, epres, sárgabarackos is. Korán reggel főzöm, mert így fahéjas illatra ébred a család. Nincs
vele nagy tennivaló, amíg megfőzöm a reggeli kávét, addigra már kezd forrni a
kompót is.
Amire szükségem lesz:
gyakorlatilag bármilyen gyümölcs, pl alma, körte, narancs, citrom,
mandarin, szilva, sárgabarack, banán, kiwi, meggy, ribizli, eper, áfonya, stb
aszalt gyümölcs, mazsola, fahéj
(egész vagy őrölt), szegfűszeg, vanília (aroma, vagy vaníliás cukor)
üveges citromlé, 1 narancs vagy mandarin kifacsart leve, valamilyen
édesítőszer
Így készítem:
Majdnem teleengedek egy nagy, többliteres lábost vízzel és
beleöntök sok citromlevet. Üveges citromléből 2-3 liter kompóthoz legalább 1 dl
teszek, vagy többet. Jó citromosan-narancsosan finom. A kompót édesítéséhez nem
fehér cukrot használok, hanem valamilyen más mesterséges édesítőszert, ami
éppen van itthon. Igazán gazdaságos kompótot főzni, mert kevés gyümölcs kell
hozzá. 3-5 liternyi is készülhet akár 2-3 darab almából is, és igen finom lesz
egyféle gyümölcsből is. Pl 3 db alma, 1 körte, egy marék meggy elég egy nagy
adaghoz. A csúnyácska almákat fel lehet hozzá használni, vagy ha a gyerekek
meghagynak egy fél almát, azt is beleteszem. Ha kell, a gyümölcsöt csak nagyobb
darabra vágom, nem is hámozom meg, de pl az alma magházát kivágom. Fahéjat, egy
kiskanál szegfűszeget és vaníliát adok hozzá. Nem főzöm órákig semmiképpen,
csak fedő alatt épp hogy felforralom egyszer, lezárom alatta a hőt és otthagyom, így fedő alatt. Nem kell eltenni
a hűtőbe, egy napig kint maradhat. Ahányszor felmelegítem, annyiszor sötétedik
a levének a színe, sűrűbb lesz. Piros gyümölcsökből rózsaszínű lesz a kompót, a
banántól sűrűbb lesz. A citromlé és édesítőszer mennyisége a gyümölcstől is
függ, meg kell kóstolni és olyanra alakítani, ahogy nekünk a legjobban ízlik.
Télen forrón isszuk, nyáron hidegen. Lehet a bögrényi kompótba a kedvenc mézünkből
is tenni. Nyáron műanyag üvegbe betöltöm a kompót levét és korán reggel beteszem
a fagyasztóba. Mire elindulok a kánikulai napon, meg is fagy és napközben
ihatok a jeges citromos-gyümölcsös léből, amíg fel nem olvad az egész. Bolti
üdítő helyett isszuk a kompót levét, kicsit olyan, mintha gyümölcstea lenne. Napi
2-3 liter is elfogy. Természetesen nemcsak a kompót leve fogy el, hanem a benne
lévő gyümölcsöket is megesszük.
Ötlet N 1: az egész fahéjrudat többször is, két-háromszor is
felhasználom, ha elfogyott egy adagkompót, akkor egyszerűen hagyom megszáradni, és mehet bele a következő
kompótba
Ötlet N 2: a kompótfőzés miatt mindig lefagyasztom a kifacsart
citrom héját, vagy ha narancsot eszünk, akkor annak is a héját és amikor készül
a kompót, akkor beledobálok pár darabot. Így, ha éppen nincsen itthon friss
narancs, vagy citrom, mégis tudok ilyen ízt belecsempészni a kompótba.
Fagyasztott narancs- és citromhéjat könnyebben tudunk a süteményekbe is
belereszelni, ezért érdemes őket mindig megmenteni és nem kidobni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése