2014. március 27., csütörtök

Citromos-narancsos gyümölcskompót


Minden második nap készítek kompótot, abból a gyümölcsből, ami épp van. Pl télen alma, körte, narancs, mandarin, citrom, sőt még banán is kerül bele. Ahogy érnek a gyümölcsök az év folyamán, úgy változik a kompót is, lesz szilvás, áfonyás, epres, sárgabarackos is. Korán reggel főzöm, mert így fahéjas illatra ébred a család. Nincs vele nagy tennivaló, amíg megfőzöm a reggeli kávét, addigra már kezd forrni a kompót is.

Amire szükségem lesz:

gyakorlatilag bármilyen gyümölcs, pl alma, körte, narancs, citrom, mandarin, szilva, sárgabarack, banán, kiwi, meggy, ribizli, eper, áfonya, stb
aszalt gyümölcs, mazsola,  fahéj (egész vagy őrölt), szegfűszeg, vanília (aroma, vagy vaníliás cukor)
üveges citromlé, 1 narancs vagy mandarin kifacsart leve, valamilyen édesítőszer

Így készítem:

Majdnem teleengedek egy nagy, többliteres lábost vízzel és beleöntök sok citromlevet. Üveges citromléből 2-3 liter kompóthoz legalább 1 dl teszek, vagy többet. Jó citromosan-narancsosan finom. A kompót édesítéséhez nem fehér cukrot használok, hanem valamilyen más mesterséges édesítőszert, ami éppen van itthon. Igazán gazdaságos kompótot főzni, mert kevés gyümölcs kell hozzá. 3-5 liternyi is készülhet akár 2-3 darab almából is, és igen finom lesz egyféle gyümölcsből is. Pl 3 db alma, 1 körte, egy marék meggy elég egy nagy adaghoz. A csúnyácska almákat fel lehet hozzá használni, vagy ha a gyerekek meghagynak egy fél almát, azt is beleteszem. Ha kell, a gyümölcsöt csak nagyobb darabra vágom, nem is hámozom meg, de pl az alma magházát kivágom. Fahéjat, egy kiskanál szegfűszeget és vaníliát adok hozzá. Nem főzöm órákig semmiképpen, csak fedő alatt épp hogy felforralom egyszer, lezárom alatta a hőt  és otthagyom, így fedő alatt. Nem kell eltenni a hűtőbe, egy napig kint maradhat. Ahányszor felmelegítem, annyiszor sötétedik a levének a színe, sűrűbb lesz. Piros gyümölcsökből rózsaszínű lesz a kompót, a banántól sűrűbb lesz. A citromlé és édesítőszer mennyisége a gyümölcstől is függ, meg kell kóstolni és olyanra alakítani, ahogy nekünk a legjobban ízlik. Télen forrón isszuk, nyáron hidegen. Lehet a bögrényi kompótba a kedvenc mézünkből is tenni. Nyáron műanyag üvegbe betöltöm a kompót levét és korán reggel beteszem a fagyasztóba. Mire elindulok a kánikulai napon, meg is fagy és napközben ihatok a jeges citromos-gyümölcsös léből, amíg fel nem olvad az egész. Bolti üdítő helyett isszuk a kompót levét, kicsit olyan, mintha gyümölcstea lenne. Napi 2-3 liter is elfogy. Természetesen nemcsak a kompót leve fogy el, hanem a benne lévő gyümölcsöket is megesszük.

Ötlet N 1: az egész fahéjrudat többször is, két-háromszor is felhasználom, ha elfogyott egy adagkompót, akkor egyszerűen hagyom  megszáradni, és mehet bele a következő kompótba


Ötlet N 2: a kompótfőzés miatt mindig lefagyasztom a kifacsart citrom héját, vagy ha narancsot eszünk, akkor annak is a héját és amikor készül a kompót, akkor beledobálok pár darabot. Így, ha éppen nincsen itthon friss narancs, vagy citrom, mégis tudok ilyen ízt belecsempészni a kompótba. Fagyasztott narancs- és citromhéjat könnyebben tudunk a süteményekbe is belereszelni, ezért érdemes őket mindig megmenteni és nem kidobni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése