2018. január 28., vasárnap

Kenyérlángos, pompos


A kemencében sült kenyérlángos (langalló) mindenkit elcsábít a vásárokon, de otthon, sütőben is megsüthetjük. A családot frissen sült házi kenyérlángossal kínálni igen hálás feladat. Lássunk hát neki!
Ez, a mi magyar pizzánk paradicsomos-bazsalikomos mártás helyett fokhagymás tejföllel sül és finom füstölt kolbásszal vagy húsos szalonnával, vagy amivel szeretnénk, amit épp a hűtőben találunk.

Amire szükségem lesz:
az élesztő felfuttatásához: 1 tasak szárított élesztő (7 gr, ez megfelel 2,5 gr friss élesztőnek), 1 ek cukor, 2 ek liszt,1 dl langyos tej
a tésztához: 20 dkg liszt, 1 db közepes főtt krumpli összetörve, 1,5 dl langyos víz, 2 ek olaj, 1 kiskanál só
feltét: sajtok, hagyma, szalonna, tejföl, fokhagyma

Így készítem:
Az élesztőt a cukorral, liszttel, langyos tejjel felfuttatom úgy, hogy összekeverve, letakarva meleg helyre teszem. Egy nagyobb tálba kimérem a 20 dkg lisztet, beleszórom a sót, az összetört krumplit, beleöntöm a langyos vizet, az olajat és a szép lyukacsosra feljött élesztőt. Összedagasztom, meleg helyen, letakarva kelesztem. Lisztes deszkán átgyúrom, majd kétcipóra osztom. Sütőpapíron kinyújtom ovális alakúra mind a kettőt és a tepsibe húzom a papírral együtt.
Tejföllel vagy fokhagymás tejföllel befedem, picit sózom, majd szeletelt lilahagymával, kockákra vágott húsos szalonnával, kolbásszal, gombával, sajttal megszórom. 
A pizzatésztámat vettem alapul: 
Hasonló receptek a blogon:







Vásárokon, a szentendrei Skanzenben, Domonyban fotóztam.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése