2014. május 11., vasárnap

Habos, citromos-narancsos tejberizs


Családunk kedvence ez a habos-krémes tejberizs. Ünnepi jelleget ad neki a tejszínhab és a narancslekvár. bolti narancslekvárt is tehetünk bele, de ilyen kicsi adagban igazán pár perc, ha magunk készítjük. Lehet csak narancsos vagy csak citromos változatot főzni, vagy vegyesen.
Amire szükségem lesz:
A tejberizshez: 15 dkg rizs, 5 dl tej, 2 dl víz, 5 dkg cukor, 1 evőkanál vaj, 1-2 evőkanál mazsola, vaníliás cukor, fahéjrúd
Narancsos hab a tejberizshez: 2 dl habtejszín, 2 evőkanál porcukor, 1 dl narancslé, reszelt narancshéj
Narancslekvárhoz, citromlekvárhoz: 1-2 narancs vagy citrom filézve, 1 narancs leve, 1 narancs vagy citrom héja csíkra vágva, 2-3 evőkanál cukor

Így készítem:
A lábosban a rizst a tejjel, vízzel, cukorral, vajjal, mazsolával, vaníliás cukorral és a fahéjrúddal lassú tűzön főzöm fedő alatt, amíg a rizs meg nem puhul. Félreteszem teljesen kihűlni.
A narancsos habhoz felverem a tejszínhabot a cukorral és a végén apránként belecsepegtetem a narancs levét, úgy verem tovább. Lágy hab lesz belőle.
A narancslekvárhoz kifilézem a narancsokat, csíkra vágom az egyik héját, kifacsarok még egy narancsot is. A narancshúst a cukorral, narancslével és a narancs csíkra vágott héjával addig forralom kavargatva egy kisebb lábosban, amíg lekvár nem less. Ez kb 10 perc. Félreteszem kihűlni teljesen.
A kihűlt tejberizsbe keverem először a habot, majd a kihűlt narancslekvárt is belekanalazom, de nem keverem el benne teljesen. Ahogy az alsó képen látszik, így, szinte márványos hatása lesz. Szeletelt naranccsal, citrommal díszítem.
Lehet nagy üvegtálban tálalni, vagy kis fagylaltos csészékben, vagy akár egy szép nagy tepsiben is.

Ötlet: cukor helyett xilittel is készíthetjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése