Sárgabarackos.
Áfonyalekváros.
A füzetkémben Tina-féle
almatorta néven szerepel, mert egy Tina nevű újságban találtam jó pár éve és
ott almával készült. Azonnal megszerettem ezt a receptet és rengetegszer sütöm,
kerek formában vagy téglalap alakúra, néha több, néha kevesebb tejfölös
öntettel, és szezonális gyümölcsökkel. Egyáltalán nem bonyolult, teljesen
kezdőknek is ajánlom. Ez a recept a családi receptes kincsestárunk fontos
része.
Amire szükségem lesz:
Az omlós tésztához:
18 dkg liszt, 10
dkg vaj, 8 dkg cukor, 1 tojássárgája, egy csipet só,reszelt narancshéj vagy
citromhéj, 1 tasak vaníliás cukor
A pite középső
rétege: valamilyen gyümölcs: alma, körte, meggy, málna, sárgabarack, szilva,
szőlő, ribizli, ananász, áfonya stb vagy gyümölcslekvár
Az tejfölös
réteghez: 3 dl tejföl, 3 tojás, 6 dkg cukor, reszelt citromhéj vagy narancshéj, 1 tasak vaníliás cukor
Így készítem:
A tésztát gyorsan
összegyúrom, lisztes sütőpapíron kb. 4 mm vastag akkora kerek lappá nyújtom, hogy a piteformába téve legyen pereme. Belehúzom a papírral együtt a
piteformába vagy tepsibe. Megszurkálom itt-ott villával. Rászórom a gyümölcsöt, pl citromlébe forgatott
almaszeleteket, vagy meggyet, vagy egy réteg gyümölcslekvárt egyenletesen a
tésztára kenek. A tejfölös réteghez felverem külön a tojás fehérjét kemény
habnak, a sárgáját habosra keverem a cukorral, vaníliás cukorral, majd
belekeverem a tejfölt és a reszelt citromhéjat. A végén összeforgatom a
tojáshabbal és ráöntöm a gyümölcsre. 190 fokon sütöm addig, amíg megpirul a teteje. Akkor vágom fel, ha már teljesen kihűlt.
Ötlet N 1: Nagyobb
tepsihez ennek a duplája kell.
Ötlet N 2: Igen
finom a tejföl helyett kefír vagy joghurt, pl a készen kapható citromos joghurt.
Ötlet N 3: Ha
sietünk, nem muszáj a tojásokat szétválasztani és tojáshabot verni, hanem egyszerűen csak összekeverjük a tejfölös
rétek összes hozzávalóját.
Ötlet N 4: Ha csak 1-2 dl tejfölt használok, akkor a gyümölcsréteg fog dominálni és nagyon szép, finom lesz így is.
Sárgabarackos-szilvás.
Sárgabarackos.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése