2018. január 17., szerda

Citromos sajttorta pohárban

Ellenállhatatlan krémes édesség pár perc alatt. A ropogós kekszrétegek és a citromos krém együtt valóban olyan, mintha egy szelet sajttortát ennénk.

Amire szükségem lesz:
A citromos krémhez: 25 dkg mascarpone krémsajt, 2-3 pohár citromos joghurt, 1 citrom reszelt héja és leve, pár csepp vanília aroma, süssina folyékony édesítő vagy tetszés szerinti porcukor,
A ropogós kekszréteghez: 1 csomag zabkeksz, 5 dkg vaj
A tetejére díszítésnek: esetleg pár evőkanál citromlekvár, vagy reszelt fehér csoki vagy tejszínhab
4 db üvegpohár

Így készítem:
A zabkekszeket 4 db kivételével ledarálom és a vajjal, serpenyőben összeforgatom pár perc alatt. Félreteszem, hogy teljesen kihűljön. A vajas kekszmorzsából kb. 1 cm-es réteget rakok mindegyik pohár aljába és egy kisebb üveg aljával lenyomkodom. A krém összes hozzávalóját összekeverem és vagy kanállal, vagy habzsákkal egy-egy réteget teszek a kekszmorzsára. Aztán befedem ezt is egy réteg vajas keksszel és a tetejére teszem a maradék citromos krémet. Kidíszítem a félretett egész kekszekkel, vagy kekszmorzsával, reszelt csokival, tejszínhabbal. Esetleg egy-egy kanálnyi citromlekvárt teszek mindegyik tetejére.

Ötlet N 1: Ezek az üvegpoharak gyertyatartók voltak eredetileg. Sajnálom őket kidobni, amikor már teljesen elégett benne a gyertya, ezért próbálom őket valamire felhasználni. Nagyon könnyű késsel kitisztítani belőle a kanócot és a maradék viaszt. Az ilyen üvegeket sokféle módon ki lehet díszíteni, pl. üvegmatricával vagy üvegfestékkel. Lehet belőle személyre szabott ceruzatartó vagy gyertyatartó megint.

Ötlet N 2: Citromos joghurt helyett natúr joghurt is jó.





Első alkalommal erős pistás tégelyekben kínáltam. 
Ezt az üveget például strasszkövekkel és üvegfestékkel díszítettem ajándékba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése