Selymes-sajtos
szósszal sült paradicsom omlós tésztán, mutatós, igaz? Azonnal éhesek leszünk
már a látványától is. Omlós tésztás sós lepényeket bármivel süthetünk,
sonkával, kolbásszal, gombával stb.
Amire szükségem lesz:
A tésztához: 25 dkg
liszt, 12 dkg vaj, 1 tojássárgája, 1 dl tejföl, 10 dkg sajt, 1 teáskanál só
A töltelékhez: 4-5
db paradicsom
A sajtszószhoz: 2
ek vaj, 2 ek liszt, 3 dl tej, egy nagy marék reszelt sajt, egy
csokor petrezselyem, 1 csipet szerecsendió, fél teáskanál só, bors
A tetejére: egy
nagy marék reszelt sajt
Így készítem:
A sajtszószhoz a
vajat megolvasztom, hozzáadom a lisztet folyamatosan kavargatva és amikor már fehéredni
kezd, hozzácsurgatom a tejet. Sűrűre
főzöm alacsony hőfokon, vigyázva, hogy nehogy csomós legyen. Hozzáadom a
szerecsendiót, sót, borsot, apróra vágott petrezselymet és a reszelt sajtot,
félreteszem.
A tésztát vékonyra
kinyújtom lisztes sütőpapíron, belehúzom a papírral együtt egy közepes méretű tepsibe,
megszurkálom a tésztát villával. Szép szeletekre vágom a paradicsomot és
befedem vele a tésztát, majd ráöntöm a gazdag sajtszószt és a tetejére szórok még
reszelt sajtot. 190 fokon aranyszínűre sütöm.
Hasonló lepény a
blogon:
http://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2016/04/brokkolis-kukoricas-pite.html
Legkisebb lányom
először kóstol ilyet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése