Fényes csokoládémáz a máktortánk ünnepi ruhája. Ez egy keverem-kavarom-sütöm mákos gyönyörűség, liszt és sütőpor nélkül.
Amire szükségem lesz:
25 dkg darált mák, 25dkg cukor, 8 tojás, esetleg egy marék mazsola, egy csipet só, vanília aroma, 1 kiskanál fahéj, reszelt narancshéj, 3-4 dkg reszelt vagy pici darabra vágott étcsokoládé
csokimázhoz: 10 dkg étcsokoládé, 1 ek vaj, 1 kiskanál olaj
sziruphoz: 2 ek rum, 2 ek baracklekvár vagy narancslekvár, 2 ek narancslé
Így készítem:
Három tálat kikészítek. Az egyikben felverem a tojások fehérjéjét egy csipet sóval kemény habbá, a másikban a sárgájukat szép fényes habosra a cukorral és a vaníliával. A harmadik tálban a darált mákra rászóróm a fahéjat, reszelt narancshéjat, csokoládét és a mazsolát. Végül a három tál tartalmát laza mozdulatokkal összekeverem, úgy, hogy ne törjem össze a tojáshabot. Sütőpapírral bélelt formában sütöm 200 fokon. Szép magasra feljön és utána sem esik össze.
A szirup hozzávalóit felforrósítva összekeverem, majd meglocsolom vele a tortát. Teljesen beszívja, a lekvár viszont egy lehelletnyi réteget képez a torta tetején.
Gőz felett megolvasztom a csokoládét és a vajjal, olajjal szépséges fényes krémmé keverem, majd a kihűlt máktortára öntöm.
Hasonlóan vonom be a csokitortámat is:
Ötlet kalóriaszegényebb változatra: cukor nélkül, eritrittel vagy más cukorpótlóval is működik a recept, kipróbáltam. A csokimáz elhagyható, de cukormentes csokival is dolgozhatunk. A sziruphoz pedig cukormentes lekvárt használunk.
További ötlet: mazsola helyett egy marék áfonya, vagy kockára vágott alma, vagy magozott meggy is finom benne.
Hasonló recept a blogon, cukormentes és almás variációban:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése