2014. július 25., péntek

Kapros-petrezselymes nyári főzelék

Nyári napsütésben könnyebb ételeket szoktunk varázsolni az asztalra, piaci magyar zöldségekből, gyümölcsökből.
A főzelékeket különösen szeretjük, mert igazi üde, friss íz mind.  Akár negyed óra alatt készen is van egy hatalmas adag belőle.
Magában, vagy magos kenyérrel is finom.

Amire szükségem lesz:
1 kg friss zöldbab, egy-egy nagy csokor petrezselyem és kapor, egy nagy fej hagyma, 3 dl tejföl, 1 evőkanál étkezési keményítő, só

Így készítem:
A tejfölt elkeverem az étkezési keményítővel és félreteszem. A babot megmosom, végeit levágom, pár centis darabokra vágom, beleszórom az apróra vágott hagymát, petrezselymet és kaprot, felöntöm kb 3 dl vízzel, megsózom. Fedő alatt először magas, majd alacsonyabb hőfokon főzöm. Ha nagyon elfő a leve és még nem puha a bab, kevéske vizet adok még hozzá. Amikor megpuhult a bab, leveszem a tűzről és rögtön belekeverem a keményítős tejfölt, azonnal visszateszem a fedőt és hagyom fedő alatt még 5 percig. A tejföllel tehát már nem főzöm egyáltalán.  Ha szükséges, még öntök hozzá egy kicsi vizet.
Amikor tálalom, rászórok még egy kevés petrezselymet és kaprot.

Ötlet: Ha alacsony zsírtartamú tejföllel, vagy kefírrel és étkezési keményítővel habarjuk be a főzeléket, szénhidrát- és kalóriatartalmát is csökkenhetjük, így akár egy diétás fogás is lehet.

Szentendrei piac: minden szerdán és szombaton délelőtt a Bükkös patak partján.
„A szentendrei termelői piac festői környezetben, a szentendrei szigetről származó helyi áruval, köztük biotermékekkel várja a háztáji termékekre és házi finomságokra vágyó látogatóit.”

Kedvenc főzelékeink eddig a blogon:
Bálint gazda írása a zöldbabról:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése