A főzelékeket különösen szeretjük, mert igazi
üde, friss íz mind. Akár negyed óra
alatt készen is van egy hatalmas adag belőle.
Magában, vagy magos kenyérrel is finom.
Amire szükségem lesz:
1 kg friss zöldbab, egy-egy nagy csokor
petrezselyem és kapor, egy nagy fej hagyma, 3 dl tejföl, 1 evőkanál
étkezési keményítő, só
Így készítem:
A tejfölt elkeverem az étkezési keményítővel
és félreteszem. A babot megmosom, végeit levágom, pár centis darabokra vágom,
beleszórom az apróra vágott hagymát, petrezselymet és kaprot, felöntöm kb 3 dl
vízzel, megsózom. Fedő alatt először magas, majd alacsonyabb hőfokon főzöm. Ha
nagyon elfő a leve és még nem puha a bab, kevéske vizet adok még hozzá. Amikor
megpuhult a bab, leveszem a tűzről és rögtön belekeverem a keményítős tejfölt,
azonnal visszateszem a fedőt és hagyom fedő alatt még 5 percig. A tejföllel
tehát már nem főzöm egyáltalán. Ha szükséges, még öntök hozzá egy kicsi
vizet.
Amikor tálalom, rászórok még egy kevés
petrezselymet és kaprot.
Ötlet: Ha alacsony zsírtartamú tejföllel,
vagy kefírrel és étkezési keményítővel habarjuk be a főzeléket, szénhidrát- és
kalóriatartalmát is csökkenhetjük, így akár egy diétás fogás is lehet.
Szentendrei piac: minden szerdán és
szombaton délelőtt a Bükkös patak partján.
„A szentendrei termelői piac festői
környezetben, a szentendrei szigetről származó helyi áruval, köztük
biotermékekkel várja a háztáji termékekre és házi finomságokra vágyó
látogatóit.”
Kedvenc főzelékeink eddig a blogon:
Bálint gazda írása a zöldbabról:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése