2017. december 26., kedd

Gyümölcsös gyönyörűségek

Ez most nem egy receptes írás, hanem inkább nézegetnivaló a tél közepén. A színpompás gyümölcsök azonnal vidámságot és életerőt adnak. Rengeteg gyümölcsös ételt készítek, néha csak egyszerű gyümölcssalátákat, vagy csak szépen elrendezem saját gyönyörűségemre a friss gyümölcsöket mielőtt megeszem. Imádom a piacokon nézegetni a tavasz-nyár színeit és csodálatosnak tartom, hogy Föld nevű bolygónk ilyen kincsekkel tud minket megajándékozni. 
Feltettem már egy szépséges gyümölcssalátás ötletet és nagy sikert aratott, pedig csak egyszerű kiszúróformákat használtam.
http://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2014/04/viragos-szives-csillagos-gyumolcssalata.html


















Gyümölcsös reggelik zabpehellyel

Ki gondolná, hogy zabpehelyből ilyen gyümölcsös gyönyörűségeket lehet alkotni? Szeretem a zabkásáimat szépen kidíszíteni. Szinte olyanok, mint egy festmény. Számomra a zabpehely az univerzális szuperétel, mert mindenféle laktató, lédús reggeli-ebédeket varázsolhatok belőle, csinos ruhába öltöztetve őket. A zabpehely egy kis csalafinta valami, mert olyan ártatlanul semmiségnek néz ki, pedig a legfinomabb ételeket, pl süteményeket, palacsintákat is lehet belőle összeállítani.  Nem kerül sokba, igazán gazdaságos és ráadásul egészséges, rostos szénhidrát. Egész évben bármikor lehet enni, pl reggel sport előtt vagy után, vagy egy hosszú nap végén. Nyáron hidegen, friss gyümölcsökkel, télen forrón eszem. Dísze, fűszerezése az évszakokkal együtt változik. Alapja a pár evőkanál zabpehely, vízzel, kefírrel, joghurttal, friss gyümölcslével vagy akár cukormentes pudinggal elkeverve, folyékony süssinával vagy eritrittel édesítve. Hagyom állni egy kicsit, majd adok hozzá azt, ami épp otthon van:  friss vagy fagyasztott gyümölcs, reszelt alma, gyümölcspüré, natúr kukoricapehely, lenmag, szezámmag, mindenféle ropogós mag (pirítva is), fahéj, mindenféle ízű fehérjepor, kókuszcsipsz, 1-2 db diétás keksz, vagy nápolyi, egy-két kockacukormentes csokoládé stb. Apró kiszúróformák segítségével pl banánvirággal díszítem.

Már több müzli és zabpehely reggeli is található a blogon:
Narancsszín és fehér: mandarin levével, mézzel meglocsolt zabpehely, egzotikus gyümölcsökkel, pl. karambola, papaya, mangó, datolyaszilva, banán. Kesudió és mandula a ropogtatnivaló rajta.
 Piros: friss eper és nektarin, mézen pirított dió lett ennek a zabpehely-kukoricapehely reggelinek a dísze. 
     Krémszín és piros: a málnás-banános variáció az egyik kedvencem.

Őszibarackos-áfonyás zabpehely banánnal, szőlővel és cukormentes citromos nápolyival.
Mogyorós fehérjeporral kevert zabpehely lenmaggal, nektarinnal, eperrel díszítve és mogyoróval körbeszórva
Virágporos-mézes zabpehely és vegyes gyümölcsös. 
A virágpor egészségvédő hatású.
Mézzel fényezett gyümölcsök és puha, lédús zabpehely. 
   Nektarinos-pirított mandulás díszű, áfonyapürés zabpehely.
   A nyár ajándékaival.
  Banános-szilvás, szilvapürével.
Áfonyás-sárgabarackos, cukormentes citromos nápolyival. 
Mandulás-banános fitt túrórudival.
Szeretek a teraszra kiülve reggel feltöltődni, a virágokat nézegetni .


2017. december 23., szombat

Narancsos pezsgőkrémes torta


Narancsos pezsgőkrémes torta


Szépséges téli tortánk ruhája a selymes, halvány narancsszínű pezsgőkrém, ékszerei pedig hópehely és aranygyöngy. Méltó dísze az ünnepi asztalnak.
A gyöngyöző buborékos pezsgő a csillagszórós, ünnepélyes pillanatok jelképe, maga a vidámság és életerő. Azt mondják, táncoló angyalok és sziporkázó csillagok laknak benne. 
Ennek a narancsos tortának egy egész üveg pezsgő a lelke. Ki szeretne pezsgőbuborékos hangulatban tortakrémet kavarni? Igyunk meg hát egy pohár pezsgőt mielőtt kezdenénk ennek az egyáltalán nem bonyolult tortának. 

Amire szükségem lesz:

a tésztához: 30 dkg liszt, fél tasak sütőpor, két csipet szódabikarbóna, 4 tojásfehérje, egy csipet só, 15 dkg cukor, 15 dkg vaj, 3 dl pezsgő, vanília aroma, 1 narancs reszelt héja
a krémhez: 6 tojás sárgája, 25 dkg cukor, 12 dkg vaj, 3,5 dl pezsgő, pár csepp vanília aroma, 1 narancs reszelt héja és leve, 1 kg mascarpone
az összeállításhoz: fél dl pezsgő, fél dl narancslé, hópehely és aranygyöngy díszcukorka, esetleg torta- vagy kekszmorzsa

Így készítem: 

Egy dl pezsgőt kitöltök egy szép pohárba és a hozzávalókat szemlélgetve lassan elkortyolgatom.
A tojásfehérjéket kemény habbá verem a csipet sóval. A cukrot a vajjal elmorzsolom, pár csepp vanília aromát és a reszelt citromhéjat adok hozzá, majd habverővel 3 dl pezsgővel összekeverem. A sütőport, szódabikarbónát liszthez adom és apránként a pezsgős-vajas keverékhez adagolom, majd a legvégén laza mozdulatokkal a tojásfehérje habját is belekeverem. Sütőpapírral bélelt tortaformában 180 fokon aranybarnára sütöm. Egy könnyű, narancsillatú pezsgős piskóta lesz belőle, amit kihűlés után két lapra vágok. 
A krémhez a 6 db tojássárgáját 25 dkg cukorral, vanília aromával, reszelt narancshéjjal és 1 narancs levével vízgőz felett összefőzöm, lassan beleadagolva a 4 dl pezsgőt. A habos krémet félreteszem hűlni, és amíg még meleg, beleszórom a 12 dkg kockákra vágott vajat kockákra. Amikor a krém teljesen kihűlt, habverővel elkeverem az 1 kg mascarponéval és igyekszem kóstolgatás közben nem megenni az egészet csak úgy. Aztán közelharcot vívok a  családommal, hogy  ők se egyék meg a krémet magában.
A tortalapokat fél dl pezsgő és fél dl narancslé keverékével megöntözöm, majd megtöltöm a tortát a krém felével, és aztán kívűlről is bevonom a tortát. Tortamorzsával díszítem az oldalát. Hópehely- és aranygyöngy cukorkákkal megszórom. Egy pohár pezsgővel megünneplem, hogy milyen ügyes vagyok és nézegetem a tortámat még mielőtt a hűtőbe tenném pihenni egy éjszakára. Másnap bizonyára az ünnepi asztal dísze lesz.