Vásárokon
mindig megcsodálom a mézeskalácsos mesterek míves-díszes portékáit, a mézeskalács
bábokat, tükrös szíveket, huszárokat. Némelyik mézeskalács igazi művészeti
alkotás, tökéletes és aprólékos csipkemintával díszített. A mézeskalácsos
mesterség titkait talán sosem ismerhetem meg teljesen, de én mégis szívesen
szóba elegyedek a mézesek művészeivel. Apróbb fogásokat így el lehet tanulni.
Így tudtam meg azt is, hogy a legjobb mézeskalácsban nincsen cukor, csak méz.
Minél több benne a méz, annál finomabb. Mézeskalácsot egész évben lehet sütni, ajándékba, akár születésnapra is, de a karácsonyi készülődés számunkra elképzelhetetlen
lenne nélküle. A szegfűszeg, ánizs, fahéj illata igazi "karácsonyillat".
Decembereink
mindig mézeskalácsillatúak, rengeteg mézeskalácsot sütünk a lányaimmal, órákon
át díszítünk, alkotunk, megenni nem igazán szoktuk. Már ősszel elkezdjük
összevásárolni a mézeket és cukorgyöngyöket. Mindig felfedezünk valamilyen új cukorkonfettit,
színes szórócukrot, apró cukorhópelyhet, virágot. De akár francia drazséval,
gumimacival, dióval, mazsolával is lehet díszíteni. Az apró gyöngyöket csipesszel rakjuk a díszítőmázra. Az évek során egész szép gyűjteményünk lett kiszúró formákból, papírra
megrajzolt díszítőmintákból, újságokból kivágott mézeskalácsos képekből. Advent
idején mindig tartunk egy adagnyi mézestésztát begyúrva a hűtőben. Gyertyatartót, piros mézeseket is készítettem már, vagy számtalan névvel ellátott ajándék mézest. A fényképeken nemcsak a saját munkáimat mutatom, hanem a lányaimét is.
Amire
szükségem lesz:
34
dkg liszt, 20 dkg méz, 12 dkg vaj, 2 tojássárgája, 1 teáskanál szódabikarbóna,
csipet só, 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, 1 teáskanál fahéj
Így
készítem:
Minden
hozzávalót összegyúrok és hűtőbe teszem legalább egy éjszakára, mert másnap sokkal könnyebb vele dolgozni, nem lesz annyira ragacsos. Lisztes deszkán
kb. fél cm vastagra kinyújtom és a kívánt formára szaggatom. Csak akkor kezdem el őket sütni, ha már az egész tésztát kiszaggattam, mert így tudok kapkodás nélkül, nyugodtan dolgozni. Egy-egy adag mézes ugyanis hamar megsül és nincs idő sütés közben még a formák közül válogatni, kitalálni melyikből hány legyen, kinyújtani, kiszaggatni. A kiszaggatott darabokat a hűtőbe teszem sütésig.
A mézeseket sütőpapírral
bélelt tepsibe teszem, egymáshoz nem túl közel, mert megnőnek sütés
közben. 180 fokon sütöm 12-15 perc alatt, attól függően mekkora a mézes. Akkor jó, ha halvány karamellszínű lesz és a széle épp csak megpirul. Ebből
a mennyiségből kb 2 tepsinyi lesz, attól függ, mekkorák a mézesek. Ennek
legalább a háromszorosát szoktam egyszerre begyúrni. Mivel díszíteni úgyis csak
a teljesen kihűlt mézest lehet, megsütöm az egész adagot mindenféle formára
szaggatva és utána másnap, harmadnap csak díszítem. Néha csak úgy leülök párat
szép indákkal megírni, számomra ez igazi kikapcsolódás.
DÍSZÍTŐ
CUKORMÁZ
Amire
szükségem lesz:
25
dkg porcukor, 1 tojásfehérje
Így
készítem:
Mindenféle
cukormáz technikát kipróbáltam már és a legszebb mézeseimet mind uzsonnás
zacskó segítségével írtam. Átszitálom
a porcukrot és egy tojásfehérjéhez kb 25 dkg porcukrot adagolok gépi
habverővel. Uzsonnás zacskókba töltöm és a zacskó egyik sarkából egy
lehelletnyit, kb egy milliméternyit levágok. Nekem úgy áll jól kézre, ha kisebb adagokat teszek egy-egy zacskóba. A zacskó végét elcsavarom és lehet máris alkotni. A cukormázat megfesthetjük ételfestékkel.
Pontosan
így írom meg a mézeseket én is, ahogy ez a mézeskalácsos férfi mester a
Mesterségek Ünnepén.
Ez
egy asztaldísz lett, a közepén lévő kék virág szív alakú cukorgyöngyből van.
Ezeket
a mézeseket a lányaim készítették.
Dávidné
Gulyás Gizella, mézeskalácsos mestertől sokat tanultam a szentendrei Skanzenben.
Legkisebbik
lányom éppen hallgatja Gizikét, ahogy a mézeskalácsokról mesél.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése