2021. július 26., hétfő

Rózsaszín cseresznyevirágok

Tavasszal szinte önkéntelenül is rózsaszínű ételeket készítek, pl málnakrémes palacsintát.
Cseresznyevirágzáskor csupa boldogság sétálni a városban és magunkban szívni az éledező természet energiáját. Idén tavasszal több cseresznyevirágos képet is festettem, sőt, az egyik munkaasztalomat is beborítottam velük. Idén ez volt az egyik asztal, melyet így újítottam fel, saját festésű virágokkal.


Sütemények ajándékba

Eperkrémes kosárkák.
Szeretek ajándékozni. Ételt, süteményt pedig még jobban szeretek adni. Ebben a posztban egy-két mostanában készült gasztroajándékomat mutatom.
Epres tiramisu.

Sajtos linzer.
Almalekváros linzertorta.


Libamáj és körtepálinka

Libamáj és körtepálinka, a tökéletes páros.
A libamájat tejben és tokaji borban tartom egy éjszakán át, aztán lábasban lassan megsütöm annyi libazsírban, hogy teljesen ellepje. A megsült libamájat lezárható dobozba teszem és a langyos zsírt ráöntöm, majd hagyom megdermedni a hűtőben. Így sokáig eláll. Csak akkor sózom, amikor esszük, soha nem sütés közben. Kacsamájat is sütünk így és a kacsazsírt aztán szinte bármilyen húsétel készítésénél használom. Különlegesen finom a tokajis-mascarponés libamájpástétom.

Étkezőasztalunk olyan lett, mint egy virágszőnyeg. Maga az asztal ikeás termék és sérült lapját először lecsiszoltam, krétafestékkel átfestettem, majd akrilfestékkel festettem meg rá a virágokat. Végül lelakkoztam. 
Itt lehet látni az asztalt még festés közben.

Ezt a virágos díszt selyemvirágokból készítettem és egy családi hokedlire tettem, melyet még dédnagyapám készített úgy száz évvel ezelőtt. Szépen restauráltam mind a három hokedlit és krémszínűre lefestettem őket.
 

Házi fagylalt és lekvár


Csupa gyümölcs fagylaltjaink fagyasztott banánból és szezonális gyümölcsből készülnek, frissen facsart narancslével, vaníliával bolondítva.
Saját epreink.
Kisebb üvegekben őrzöm a nyár gyümölcseit és szép ruhába is öltöztetem őket. Terveztem, rajzoltam nekik szép címkéket.


 

2021. május 25., kedd

Sajtos óriásropi

Süssünk sajtos ropit! A tésztájával könnyű dolgozni és ellenállhatatlanul finom. Ajándéknak is kitűnő, pl. lehet hozzá kartonból hozzá egy szép hosszú dobozt készíteni és masnival átkötni. Érdemes dupla adagot sütni, mert így talán nem fogy el pár perc alatt. A receptben szereplő adagból kb. 3 nagy tepsinyi ropi lesz.

Hozzávalók a tésztához:

30 dkg liszt, 30 dkg vaj vagy margarin, 30 dkg reszelt sajt, 25 dkg túró vagy krémsajt, 2 tojássárgája, kb. 2 teáskanál só

A tetejére:

1 db tojássárgája, 15 dkg reszelt sajt

Összegyúrom a tészta hozzávalóit, majd lisztezett felületen kinyújtom egy kb. 7-8 mm vastagságú szabályos téglalap formára. A tojássárgájával megkenem és rászórom a reszelt sajtot. Pizzavágóval 7-8 mm széles és kb. 30-35 cm hosszú csíkokra vágom a kinyújtott tésztát, így pont elférnek a 40 cm hosszú tepsiben. Végül sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokon pár perc alatt aranybarnára sütöm a ropikat.