2014. április 15., kedd

Húsvéti édes zsemle



HÚSVÉTI ÉDES ZSEMLE

Csillogó, vaníliaillatú édes zsemlék az ünnepi asztalra. Ez egy kitűnő, egyszerű édes kelt tészta receptje. Húsvéti kis zsemlék készültek belőle, de lehet belőle kisebb kalácsot is fonni, vagy kuglóf formában megsütni. A tojássárgájáktól úgy tűnik, mintha szépen ki lennének lakkozva, igazán mutatós.

Amire szükségem lesz:

a kiskovászhoz: 1 tasak instant élesztő,  1 evőkanál cukor, 1 evőkanál liszt, fél dl langyos tej
a tésztához: 35 dkg liszt, 1 dl tej, 8 dkg cukor, 8 dkg margarin, nagy csipet só, 1 tojás, 3 tojássárgája, reszelt citromhéj és narancshéj, 1 tasak vaníliás cukor
a zsemléket megkenni: 1 tojássárgája

Így készítem:

Összekeverem a kiskovász hozzávalóit és meleg helyen, betakarva  megvárom, hogy szép lyukacsosra feljöjjön. Közben összemelegítem a tejet a cukrot, vaníliás cukrot és a margarint, majd hagyom kicsit hűlni. A lisztet nagy tálba mérem, a közepébe kicsi mélyedést csinálok és beleöntöm a kész kovászt. A langyos cukros-margarinos tejet is beleöntöm, majd az egész tojást és a tojássárgákat, a végén beleszórom a csipet sót, a reszelt citromhéjat és narancshéjat is. Összedagasztom és hagyom meleg helyen kelni. Amikor szépen megnőtt, megkelt a tészta, akkor lisztes papíron 6 részre osztom és kis zsemléket formázok belőlük.  Hagyom kelni őket a tepsiben, majd megkenem őket egy tojás sárgájával. 180 fokon sütöm kb 25 perc alatt. Ez a mennyiség 6 nagyobb zsemlére elég, pont egy nagy tepsiben elfér.

Ötlet N 1: kisebb zsemléket is lehet belőle sütni, vagy kalácsnak megfonni.
Ötlet N 2: rumba áztatott mazsolát is adhatunk a tészta hozzávalóihoz, mielőtt dagasztani kezdenénk.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése