HÚSVÉTI ÉDES ZSEMLE
Csillogó, vaníliaillatú édes zsemlék az ünnepi asztalra. Ez egy
kitűnő, egyszerű édes kelt tészta receptje. Húsvéti kis zsemlék készültek
belőle, de lehet belőle kisebb kalácsot is fonni, vagy kuglóf formában
megsütni. A tojássárgájáktól úgy tűnik, mintha szépen ki lennének lakkozva, igazán
mutatós.
Amire szükségem lesz:
a kiskovászhoz: 1 tasak instant élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál liszt, fél dl
langyos tej
a tésztához: 35 dkg liszt, 1 dl tej, 8 dkg cukor, 8 dkg margarin,
nagy csipet só, 1 tojás, 3 tojássárgája, reszelt citromhéj és narancshéj, 1
tasak vaníliás cukor
a zsemléket megkenni: 1 tojássárgája
Így készítem:
Összekeverem a kiskovász hozzávalóit és meleg helyen, betakarva megvárom, hogy szép lyukacsosra feljöjjön. Közben
összemelegítem a tejet a cukrot, vaníliás cukrot és a margarint, majd hagyom
kicsit hűlni. A lisztet nagy tálba mérem, a közepébe kicsi mélyedést csinálok
és beleöntöm a kész kovászt. A langyos cukros-margarinos tejet is beleöntöm,
majd az egész tojást és a tojássárgákat, a végén beleszórom a csipet sót, a reszelt
citromhéjat és narancshéjat is. Összedagasztom és hagyom meleg helyen kelni.
Amikor szépen megnőtt, megkelt a tészta, akkor lisztes papíron 6 részre osztom
és kis zsemléket formázok belőlük. Hagyom kelni őket a tepsiben, majd megkenem
őket egy tojás sárgájával. 180 fokon sütöm kb 25 perc alatt. Ez a mennyiség 6
nagyobb zsemlére elég, pont egy nagy tepsiben elfér.
Ötlet N 1: kisebb zsemléket is lehet belőle sütni, vagy kalácsnak
megfonni.
Ötlet N 2: rumba áztatott mazsolát is adhatunk a tészta
hozzávalóihoz, mielőtt dagasztani kezdenénk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése