ÉDESANYÁM CSIPETKÉS ZÖLDBORSÓLEVESE
Édesanyámat és 91 éves Nagymamámat köszöntöm evvel a recepttel. Gyermekkorom
kedvenc levese ez, tejfölös és csipetkés, sok-sok petrezselyemmel. Frissen fejtett zsenge borsóból a legfinomabb. Az Alföldön így, tejfölösen készül és én sokáig nem is tudtam, hogy a borsólevest máshogy is el lehet
készíteni. Igazából nem is szeretem máshogy a borsólevest. Jó sűrűre készítem,
és pontosan soha nem mérek ki hozzá semmit. Ha csak egy kisebb mennyiségű borsó
van itthon, akkor egy kisebb adagot készítek vagy több vízzel főzöm és mégis
kiad egy családnak való adagot. Ez az egyik első olyan étel, amit megtanultam főzni,
Édesanyám egy kockás kis füzetbe írta le nekem a receptjét több más leves- és főzelék-recepttel
együtt. Amikor pici voltam, a csipetkét én sodorgattam szép gömbölyűre a
konyhában és ilyenkor úgy éreztem, hogy én is tettem valamit a vasárnapi
ebédért.
Gyermekkoromban egy alföldi falu, Kunhegyes jelentette nekem a világ közepét. Édesanyám, Nagymamám kunhegyesi és gyerekkoromban hosszú, boldog nyarakat töltöttem ott a testvéremmel, Nagymamám vályogházában. Igazából a tyúkudvaron és a gyümölcsfákon lehetett minket csak látni. Minden tyúknak nevet adtunk és a friss gyümölcsöt a fán ülve ettük meg. A kukoricagórét berendeztük gyerekkuckónak. A diófa tetejéről láttuk a falu szélén a libapásztort a libáival. A teheneket reggelente kihajtották a mezőre és este maguktól visszataláltak, megálltak a ház előtt. Hatalmas kenyereket sütöttek az utca végében a pékek. A dinnyét a kútba engedte Nagymamám egy vödörben, hogy jó hideg legyen majd ebéd után. Minden évben türelmetlenül vártam a szünidőt és ez a leves mindig ezeket a vidám és boldog kunhegyesi nyarakat idézi nekem.
Amire
szükségem lesz:
kb 30-40 dkg zöldborsó, 1 kk cukor, pár gerezd zúzott fokhagyma, egy
késhegyni só, 1 ek liszt, kb 2 dl tejföl, egy nagy csokor friss petrezselyem
A
csipetkéhez: 1 tojássárgája, liszt (amennyit felvesz)
Így
készítem:
A
csipetkéhez egy tojássárgáját összegyúrok annyi liszttel, hogy egy nem túl
puha, de még nyújtható tészta legyen. 3-4 mm vastag kis lepénykére kinyújtom
lisztes vágódeszkán majd késsel kisebb, 5 x 5 mm-es kockákra vágom. Nem tanácsos nagyobbra, mert a túl nagy csipetke
nem fog egyszerre megfőni aztán a borsóval és kemény marad a levesben. Belisztezem
a kezemet és a kis tésztakockákat szép gömbölyűre sodrom a tenyeremmel.
Félreteszem.
A
leveshez a borsót a cukorral, 1-2 evőkanál vízzel nagy lángon kavargatva
összemelegítem, majd pár perc múlva a zúzott fokhagymával és pici sóval
összekeverem. Beleteszek 2-3 szál egész petrezselymet. Annyi vizet öntök rá, hogy épp ellepje a borsót és fedő alatt
főzöm kb 5-6 percig erősebb lángon. Ennyi idő alatt a leve éppen elfő és a borsó csak félig fő meg. Kiveszem a petrezselyemszálakat és vágott petrezselymet teszek bele. Rászórom az egy
evőkanálnyi lisztet, beleszórom a csipetkét, fakanállal
összeforgatom és felöntöm kb fél liter vízzel. Annyi vizet öntsünk igazából
hozzá, amennyit szeretnénk, lehet hígabbra vagy sűrűbbre főzni. Én nagyon sűrűn
szeretem. Ízlés szerint sózom és addig főzöm közepes lángon fedő alatt, amíg
meg nem puhul a csipetke is és a zöldborsó is. Vigyázok, hogy ki ne fusson, picit
érdemes félrehúzni rajta a fedőt. Amikor készen van, belekeverem a tejfölt és
még megszórom friss petrezselyemmel.
Ötlet 1:
A csipetkét előre is elkészíthetjük, tegyük dobozba, hogy ne száradjon ki.
Ötlet 2: A petrezselyemszálakat azért teszem bele az elején, amikor nagyobb lángon főzöm, mert így jobban lehet majd érezni a petrezselyem ízét a levesben. Frissen pedig azért szórok bele még a végén , mert főzés közben a petrezselyem elveszti friss zöld színét és tálaláskor annyira szép benne a sok zöld. És sokkal finomabb is így a leves.
Nagymamámmal a kunhegyesi házban, a tyúkudvar kapujában.
Etetem a tyúkokat. Egyszer a tyúkok kikapták a kezemből a frissen sült pogácsát és én nagyon sírtam.
Ez nagyon kedves volt. Köszönjük szépen.
VálaszTörlésMajd Nagyinak is megmutatom.
VálaszTörlés