2017. december 29., péntek

Pogácsa

Tökmagos változat.

Ezt a családi receptet használom mindig, ha pogácsáról van szó, réges-régen kaptam anyukámtól, amolyan családi kincs nekem. Rendkívűl egyszerű és gyors, a receptjét pillanatok alatt meg lehet jegyezni, mert mindenből ugyanannyi kell bele. Keleszteni nem kell és ha pizzavágóval négyzetkékre vágom, akkor szaggatni sem kell. Az alapreceptet több variációban sütöm, pl tökmaggal, füstölt sajttal, pirospaprikával, hagymával, köménymaggal. Néha egész pici pogácsákat sütök, máskor a legnagyobb kiszúróformát használom. Gyerekek kedvence lehet az állatfigurás. Lehet csillagformára, vagy virág alakúra is kiszaggatni, amihez kedvünk, időnk van. 200 fokon sütöm szép aranybarnára.

Az alaprecept:

25 dkg liszt, 25 dkg túró, 25 dkg margarin, 1 db tojás, 1 kiskanál só (illetve ízlés szerint)
A hajtogatáshoz: kb 10 dkg olvasztott margarin, legalább 10 dkg reszelt sajt
A tetejére: 1 tojássárgája, kb 10 dkg reszelt sajt

Így készítem:

Az összes hozzávalót összegyúrom és lisztes deszkán ujjnyi vastagra kinyújtom, megkenem olvasztott margarinnal, megszórom sajttal. Összehajtogatom és megint kinyújtom és megint megkenem, megszórom, hajtogatom. Legalább háromszor ismétlem ezt meg, így szép rétegesek lesznek a pogácsáim. Kinyújtom megint és pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A pogácsákat egyenként megsodorgatom, tetejét megkenem tojássárgájával és megszórom sajttal. A legszebbek az első adagból lesznek. Ha a maradék tésztát összegyúrom, akkor is még egy kicsit áthajtogatom a követező adag kiszaggatása előtt.
Szoktam néha 1-1 csipet sütőport és szódabikarbónát is tenni bele, hogy még levegősebb legyen.
Az alapreceptnek legalább a dupláját sütöm egyszerre. Van, hogy csak a tojássárgájával kenem meg a tetejét és sajtot nem szórok rá.

További sajtos ropogtatnivalók a blogon: 
Fitness változat:


 Paprikás változat, négyzetekre vágva.
 Füstölt sajtos.
 Gyerekeknek: süni, róka, csiga formájú pogácsa.

 Mindig van kis segítségem.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése