2017. december 19., kedd

Mandulás, csokis, kókuszos, diós, mákos diétás sütemények


A sportos-egészséges életmódot élők is szeretik az édességeket, de próbálják elkerülni a hagyományos lisztes-cukros-vajas kombinációt és állandóan keresik a finom, de alacsony kalóriatartalmú sütiket. Szeretek kísérletezni és ezek lettek az én igen bevált, kipróbált diétás aprósüti receptjeim, állandóan használom őket. Hihetetlen gyorsan készülnek, mindössze 15 perc a sütési ideje egy adagnak! Azért adtam meg evőkanálban és marékban is a hozzávalókat, mert így még gyorsabb a tészta összeállítása. Igazából, amíg reggel teszünk-veszünk, munkába készülődünk, 2 tepsinyit is megsüthetünk. Úgy raktam össze ezeket a recepteket, hogy 20 db lesz egy- egy adagból, és pont ennyi fér egy tepsire. Nem egy habos-krémes látványos sütemény egyik sem, de pont ez az előnye is, hiszen könnyen csomagolható, nem folyik, nem ragad, nem törik, nem morzsálódik. Ezért is szoktam munkába vinni pár darabot mindig. 
Mind kefír-zabkorpa-tojásfehérje alapú, dióval, mandulával, kókusszal, mákkal kombinálva. Természetesen máshogy is fűszerezhetjük, hiszen a lehetőségek végtelenek, lehet pl mézeskalács fűszerrel is ízesíteni. Lehet mindenféle más mogyorót vagy gyümölcsdarabokat tenni bele. Az aszalt gyümölcsökkel, mazsolával vigyázzunk, mert igen magas kalóriatartalmuk van.
A mákos variáció pufibb lesz és puhább (az almától), a többi keksz alakúra kiterül sütés közben és ropogósabb jellegű. Sütés közben kiterülnek egy kicsit, hagyjunk a kupacok között helyet.
Egy darab hagyományos linzerben kb. 160 kalória van, mindenféle lekvár vagy krém nélkül. Ezek a sütik viszont átlag kb 30-40 kalóriát tartalmaznak. Ha nincs külön tojásfehérjénk, akkor egész tojást is tehetünk bele, így is csak 6 kalóriával nő 1 db energiatartalma.
1 db kókuszos: 29 kcal, 1 db mandulás-csokis: 44 kcal, 1 db diós: 41 kcal, 1 db mákos: 38 kcal energiát tartalmaz.
Mindegyik egyformán készül: az összes hozzávalót elkeverjük, sütőpapírral bélelt tepsibe 20 kis kupacot halmozunk belőlük,picit lelapogatjuk és 200 fokon 15 perc alatt megsütjük.
Az "ek" evőkanált jelent, a "tk" teáskanált.
Összeállítottam egy kis táblázatot az a sütik energiatartalmáról (a zsír-szénhidrát-fehérje tartalom itt nincsen részletezve) 
20 db mandulás-csokis:
883kcal
20 db kókuszos-narancsos:  575 kcal
20db diós:
826 kcal
20 db mákos-almás:
762 kcal
10 ek zabkorpa (130 gr)  464 kcal
4 ek szeletelt mandula (32 gr) 180 kcal
35 gr csoki 170 kcal
2 ek kefír 41 kcal
2 tojásfehérje 28 kcal
6 ek zabkorpa (78 gr) 278 kcal
6 ek kókusz  (36 gr) 228 kcal
2 ek kefír 41
2 tojásfehérje 28
12 ek zabkorpa (156 gr) 557 kcal
1 marék dió ( 30 gr) 200 kcal
2 ek kefír 41 kcal
2 tojásfehérje 28 kcal

6 ek zabkorpa (78 gr) 278 kcal
8 ek mák 64 gr 336 kcal
1 db alma kb 52-80 kcal
2 ek kefír 41 kcal
3 tojásfehérje 42 kcal
   
MANDULÁS-CSOKIS
10 ek zabkorpa (130 gr), 4 ek szeletelt mandula (32 gr), 6 ek eritrit, 2 ek kefír, 2 tojásfehérje, 35 dkg cukormentes étcsokoládé, pár csepp vanília aroma, 1 tk fahéj, 1-1 csipet sütőpor és szódabikarbóna




Könnyen leválasztható a kis sütemény a sütőpapírról. Itt mutatom, hogy milyen a talpa.

KÓKUSZOS-NARANCSOS
6 ek zabkorpa (78 gr), 6 ek kókuszreszelék (36 gr), 6 ek eritrit, 2 ek kefír, 2 tojásfehérje, pár csepp vanília aroma, 1 narancs reszelt héja, 1-1 csipet sütőpor és szódabikarbóna



DIÓS
12 ek zabkorpa (156 gr), 1 marék durvára vágott dió (30 gr), 6 ek eritrit, 2 ek kefír, 2 tojásfehérje, pár csepp vanília aroma, 1 tk fahéj, 1-1 csipet sütőpor és szódabikarbóna

MÁKOS-ALMÁS PUFFANCS
6 ek zabkorpa (78 gr), 8 ek darált mák (64 gr), 6 ek eritrit, 2 ek kefír, 3 tojásfehérje, 1 reszelt alma, 1 citrom reszelt héja, pár csepp vanília aroma,  1 tk fahéj, 1-1 csipet sütőpor és szódabikarbóna






2017. december 18., hétfő

Sajtkrémes-lazacos tészta

Lazacimádók kedvencévé válhat ez a sajtkrémes-lazacos hosszúmetélt. Semmilyen különleges főzőtudást nem igényel és szinte percek alatt elkészül, mivel csak a tésztát kell megfőzni hozzá. A krémes-fényes sajtmártásba forgatott forró tésztát csak egy kis petrezselyemmel megszórjuk, füstölt lazaccal színesítjük. Egy pohár fehér borral akár egy szép gyertyafényes este része lehet.

Amire szükségem lesz:

250 gr mascarpone, 200 gr natúr krém sajt, só, bors, egy csipet szerecsendió, 1 citrom reszelt héja és fél citrom leve, 200 gr hosszúmetélt, pár szelet füstölt lazac, egy csokor petrezselyem

Így készítem:

A mascarponét és a krémsajtot elkeverem egy csipet szerecsendióval, fél citrom levével és fél citrom reszelt héjával, majd sózom, borsozom ízlés szerint. Kifőzöm a tésztát és azon nyomban, még forrón a krémsajtra szedem, rászórom az aprított petrezselymet és pár szelet csíkokra vágott füstölt lazacot. Lazán átforgatom. Tálaláskor még egy kevés petrezselyemmel megszórom és fél citrom héját ráreszelem. A lazacból mini rózsát is tehetünk a közepére, így igazán csinos lesz.

Ötlet: hosszúmetélt helyett bármilyen más tésztával is készíthetjük.

Már több finom és gyorsan elkészíthető spagettit, tésztaételt találhattok itt a blogon: 




A lazac és pezsgő tökéletes párost alkot. Ezeket a pezsgős képeket Etyeken, a Kálna pincében fotóztam.


2017. december 16., szombat

Kolbászos-sajtos csillag


Igen gyors és finom vendégváró falatkák, sörkorcsolyák. Igazából ez egy pogácsaféle, aminek egy szelet kolbász és reszelt sajt a kalapja. Vigyázat, mert nehéz belőle csak egy-két darabot enni!

Amire szükségem lesz:

40 dkg liszt, 25 dkg vaj, 25 dkg túró, 2 dl tejföl, só
a tetejére: szeletelt gyulai vagy csabai kolbász, reszelt sajt

Így készítem:

Összegyúrom a hozzávalókat, maximum 1cm vastagra kinyújtom lisztes deszkán, kiszaggatom csillag formájúra (vagy bármilyen formára). A tepsibe sorakoztatva mindegyik kap egy szelet kolbászt és egy csipet reszelt sajtot a tetejére. 200 fokon sütöm aranybarna színűre.

Magos-diós teljes kiőrlésű kenyér


Szeretem a sötétebb színű, tömör kenyereket, bizonyára azért is, mert gyermekkoromban, külföldön élve megszoktam az orosz fekete kenyér ízét. Szeretem, hogy szikkadtan is finom. Ez a magos kenyér az egyik kedvencem, pedig nem kifejezetten csinos kenyér őkelme. Mégis roppant ízletes és laktató. Mandulát, mogyorót is tehetünk bele. Sütés után 2 nappal a hűtőben szoktam tartani, amíg el nem fogy, és pirítósként eszem.

Amire szükségem lesz:

Összesen 50 dkg szárazanyag: 15 dkg tönkölyliszt, 15 dkg rozsliszt,10 dkg zabpehely, 10dkg zabkorpa
Magok: 10 dkg magmix, 5 dkg dió, 5 dkg szezámmag,5 dkg lenmag
Kovászhoz: 1 tasak száraz élesztő, 1 dl langyos tej, 1 kiskanál cukor, 1 ek liszt
2 dl langyos víz, 1 kiskanál só

Így készítem:

Az élesztőt felfuttatom a langyos tejjel,a cukorral és a liszttel. Minden szárazanyagot és a magokat egy nagy tálba öntöm, majd a habos élesztővel, 2 dl langyos vízzel és kb. 1 kiskanálnyi sóval összedagasztom, összegyúrom. Hagyom egy kicsit kelni, kerek vagy hosszúkás tepsibe teszem, pihentetem 10 percet, aztán megsütöm max. 200 fokon. 







Karácsonyváró zabkásák



A világ egyik legfinomabb reggelijei számomra a zabkásák. Végtelen lehetőségek tárháza, ki lehet díszíteni, laktató, nem kerül sokba sem. Hideg vagy forró vízzel, tejjel vagy natúr kefírrel öntöm le és eritrittel vagy mézzel édesítem. Gyümölcsökkel öltöztetem és mandulával, kesudióval lenmaggal csinosítom. Mák, darált dió, kókusz, müzli is kerülhet bele. 

Ezek a zabkásák az ősz-tél színeit és ízeit idézik, amolyan ünnepváró reggelik.
Fent: mézen karamellizált alma és banán, mandarin levével és fahéjjal.

Gesztenyés zabkása gránátalmával.


Csokoládés karácsonyi ajándékok




Csokoládés karácsonyi ajándékok
Tavalyi ötletemhez, a Csokoládés Karácsonyhoz, mindenféle csokoládés apróságot gyűjtögettem össze és szeretet-ajándék csomagocskákat állítottam össze belőlük. A celofáncsomagokra csokiszínű selyemszalaggal kötöttem masnit. Mi kerülhet egy ilyen ajándékcsomagba? Pl. csokiillatú gyertya, csokoládés habfürdő, forró csokoládéhoz por (kapható fehér csokis is), különleges csokoládé vagy bonbon, csokilikőr. A Csokicsel cég elkészít mindenféle tárgyat csokiból, pl cérnát, gombot, csavarokat, smink készletet, pénztárcát.  (http://www.csokicsel.hu/)

Saját kezűleg pedig készíthetünk csokipizzát,  narancslikőrös csokigolyót vagy csokikanalat.
A csokipizza gőz felett olvasztott csokoládé sütőpapírra öntve kb félujjnyi vastagon. Mindenféle drazsét, gumicukrot szórhatunk rá:  én pl. kapucsínós francia drazsét tettem rájuk, majd éles késsel háromszögekre vágtam.
A narancslikőrös csokis kekszgolyóhoz 30 dkg jó minőségű étcsokoládét olvasztottam fel gőz felett, majd 4-5 evőkanál likőrrel és 1 dl tejszínnel elkevertem, 2 csipet fahéjat tettem hozzá és annyi darált keksszel összegyúrtam, hogy golyókká tudjam formálni. A golyókat maradék darált kekszbe forgattam.
A csokikanál forró csokihoz készült. Szép kanalakat vettem, 70 százalékos kakaótartalmú olvasztott étcsokiba mártottam és fehércsokival megszórtam. Ha a kanalat lévő csoki forró tejbe tesszük,  finom forró csokivá olvad.

Bármilyen jól csomagolható csokoládés süteményt is ajándékozhatunk így, pl csokis muffint, csokis kekszet vagy pl csokis brownie kockákat. A blogon szerepel pl cukormentes csokis brownie recept.






A Szamos Csokoládé Iskolájában csokitallért készíthetnek a gyerekek.